piatok 8. mája 2015

Astra Militarum vs. Astra Militarum (1.000 pts.)

On the training ground

A good soldier obeys without question.
A good officer commans without doubt.
- Tactica Imperialis -

Po dlhšej dobe sme si so Zrudim zahrali priateľskú hru medzi našimi armádami Imperiálnej Gardy - Zrudiho 4th Yaldenský proti môjmu 715th Cadiánskemu.

Stručný taktický battlereport s obrázkami (oplatí sa prečítať predom): 715th Cadian Regimenr vs. 4th Yalden Regiment

Komisár vedel, že je sledovaný. Nie však nepriateľmi z druhej strany barikády, ale svojimi nadriadenými. Tento simulovaný boj na jednej z palúb lode, ktorou boli spolu s ostatnými regimentami Imperiálnej gardy transportovaný na nové bojisko, bol skúškou. Skúškou jeho schopností ujať sa v prípade potreby velenia. Prešiel ňou už každý komisár pod vedením Lorda Komisára Tepha Ziasa, až na neho. Svojej šance sa chopí a nepustí ju.

Deploy 715th Cadiánskeho.

Deploy 4th Yaldenského
Zloženie jeho skupiny nebolo optimálne, ale to nie je na žiadnom bojisku. A tak pracoval s tým čo mal k dispozícii. Údaje o nepriateľovi tiež neboli podrobné, aspoň podľa predložených dokumentov. Podľa nich nepriateľ disponoval nielen pechotou, ale aj ťažkými zbraňami a tankami. Na každú z týchto eventualít však bol pripravený. Leman Russ Vanquisher "Stará kráska", starý ale spoľahlivý tank, mu poskytoval dostatočnú palebnú silu proti nepriateľským tankom, zatiaľ čo veteráni v Chimére a Hellhound mu dávali možnosť použiť ich ako ostrie kopie, ktorým zasiahne nepriateľa na zraniteľnom mieste. 

I got the enemy in my sight.
Na čele malej platoony, po pravom krídle nasledovaný mladším veliteľom s jeho pridelenými gardistami, zavelil k postupu. Chcel sa čo najrýchlejšie presunúť do lepšej pozície a získať prehľad o bojisku. O to sa mala postarať predovšetkým skupina veteránov na čele so seržantom Kraherom, presúvajúca sa k vyvýšenému miestu v strede bojiska. Informácie z takejto pozície mohli v tejto bitke zohrať dôležitú úlohu. 

Ďalší postup vpred. Zabezpečiť stred pola.
Z prebiehajúcej vzájomnej prestrelky bolo pár gardistov vyradených z boja a pár ľahšie ranených, žiadne vážne straty. Správa od veterán seržanta Krahera ho zaskočila. "Nepriateľ v týle." Leman Russ vzor Exterminator a squada Ogrynov sa vynorila v tesnej blízkosti pozície jeho tankov, doteraz bezpečne skrytej pred paľbou ťažkých zbraní okolitými budovami. "Stará kráska pod paľbou." znelo hlásenie tankového komandéra. "Poškodenie minimálne." 

Prekvapenie. Ogryni a Leman z outflanku.
Spoza stromov, kde pred chvíľou zmizol hellhound vykonávajúci jeho rozkaz zatlačiť na nepriateľa, zazneli radostné výkriky nepriateľa. Kontrolka na jeho predlaktí symbolizujúca stav hellhoundu sa prepla zo zelenej na červenú. "Toľko k možnostiam nepriateľa postarať sa o naše ľahké tanky." preblesklo mu hlavou. Táto hrozba musí byť eliminovaná za každú cenu. Ustatie paľby z mortaru ho usvedčilo v domnení, že nepriateľ napáchal viac škôd ako by sa mu páčilo

A tiež moje prekvapenie. Armoured sentineli z outflanku.
"Rozkazy ?" znelo mu vo voxe. Nemohol si dovoliť viac váhať. Každá sekunda váhania znamenala viac strát, viac mŕtvych mužov, bližšiu vidinu porážky. Na zátylku cítil bodavé pohľady svojich nadriadených. "Stará kráska. Zlikvidujte ťažký tank. Maximálna priorita." Zvážil možnosti svojich síl vysporiadať sa s ab-ľuďmi. Určite ich nevyradia kým sa k nim dostanú, ale môžu ich aspoň spomaliť. A to môže byť rozhodujúce. "Komisár chimére, vyložte svoj náklad. Cieľ - Ogryni. Potom pokračujte vpred. Krycia paľba." To nebude stačiť. "Kraher, krycia paľba. Obmäkčte tie obrie kreatúry heavy boltrami."       

Ehm boss, tank, boss.
Nepriateľská paľba spoza stromov síce neustala, jej kadencia ostala rovnaká, avšak nelietala ich smerom. "Výborne. Sentineli sa postarali o odlákania pozornosti, teraz zasadia nepriateľovi smrtiaci úder." Táto strana bojového poľa bola pod jeho kontrolou. "Nepriateľský tank vyradený." Odmlka. "Nepriateľ v tesnej blízkosti, strieľajte, strieľajte..."

Ogryni a close combat. Smrteľná kombinácia.
"Stará kráska, hláste svoj status." Žiadna odpoveď. Blik. Rozsvietené červené kontrolky označujúce status veteránov z chiméry a Leman Russu ho utvrdili v tom, že Ogryni sa ukázali byť tvrdším orieškom ako predpokladal.

Súperove zálohy proti chimére.
Podľa hlásenia z chiméry bol ich prienik zastavený číhajúcimi zálohami nepriateľa. Poškodenie jedného z pásov im zabraňovalo akýkoľvek ďalší postup vpred. "Nutná podpora." Ozývalo sa mu vo voxe, z každej strany len žiadosti o podporu. Musí konať, nie váhať. Vyslal platoon komanderá s jeho špecialistom s ťažkým plameňometom smerom k imobilizovanej chimére. Ak sa situácia zhorší, budú sa môcť pokúsiť zastaviť postup ogrynov natrvalo.

Senitneli sa hrdinsky postarli o blob v cc.
Potom sa zamerali na súperovho commandera.
"Pane, zamerali sme nepriateľského vodcu. Žiadame ďalšie inštrukcie." Hlas veliteľa sentinelov znel sebaisto. "Eliminovať." Znela jeho odpoveď. "Ďalšie hrozby ?". Krátka odmlka. "Nepotvrdené." Výborne. Takto sa mohol konečne zamerať na svoje ťažko skúšané pravé krídlo. Z neďalekého kopca neustával rev Kraherovho heavy boltra. Ten chlap bol spoľahlivý a odvádzal svoju prácu výborne. Musí si o ňom zistiť viac v jeho osobnej zložke. Po boji.

Ogryni sa blížia k Harkerovym veteránom na kopci.
Streľba ich postupne vyraďuje.
Ale nie dosť rýchlo.
Posily dorazili.
Správa od veliteľa chiméry oznámila, že podpora s ťažkým plameňometom dorazila a nepriateľské jednotky sa stiahli do bezpečnej vzdialenosti, odkiaľ zaznievala sporadická streľba z lasgunov. Proti nim však bola jednotka dobre chránená trupom nehybnej chiméry. "Vyčkajte ako sa vyvinie situácia. Ak bude potrebné, podporte Krahera. Chiméra Vás bude prípadne kryť svojim multilejzrom." zneli jeho príkazy.

Tak došlo aj na Harkera.
Ogryni sa múdro skrývajú pred autokanónmi.
Nie sú až takí hlúpi ako sa hovorí.
Náhle ustal aj rev z heavy boltra. Na línii kopca bolo vidieť obrysy veľkých postáv. Paľba jeho platoony sa na ne zamerala, a niektoré strely zasiahli svoj cieľ, lebo ich počet sa viditeľne zmenšil.

Je čas pokropiť ogrynov ničim horúcim.
Pohľad z druhej strany. Tej bezpečnej.
"Nepriateľ v dosahu plameňometu. Zahajujeme protiútok." Iniciatíva mladého dôstojníka komisára príjemne prekvapila, nečakal od neho takéto rázne konanie. V danej situácii sa to javilo ako rozumný krok.
"Nepriateľské velenie eliminované." zašumelo mu vo voxe oznámenie veliteľa sentinelov. "Využite svoju pozíciu na podpornú paľbu, strieľajte podľa uváženia." znela jeho odpoveď.

Tak došlo aj na chiméru. Plasmy sa konečne trafili.
Náhly zvuk sirény oznámil koniec cvičenia. Takže jeho veliteľský krst sa skončil. Ako, to ukáže až analýza, na ktorej sa určite už začalo pracovať. Tým si bol istý. Každá potýčka prešla analýzou, každý boj bol pretavený do štatistiky.

Chodník "eliminovných" ogrynov.
Lord Komisár Teph Zias sa díval na odchádzajúceho komisára. Ešte tesne predtým ako sa otočil vyčítal mu z tváre nielen prekvapenie, ale aj hnev. Zias sa vo svojom príhovore podriadenému obmedzil len na výpočet všetkých chýb, ktorých sa komisár ako veliteľ dopustil. Samozrejme, že analýza obsahovala aj množstvo pozitív, avšak Zias sa rozhodol, že v prípade tohto svojho zverenca sa pustí tou ťažšou cestou a preto ich spomenul len okrajovo. Zamedzí pýche, ako sa to stalo v mnohých prípadoch pred ním. A možno tým zabráni aj pádu, ktorý nasledoval pri ostatných zverencoch. Prílišná sebaistota sa ukázala ako smrteľná a tak možno v tomto prípade bude opačný postup vhodnejší.

Vedel, že nasadenie ogrynov bol "špinavý" trik voči mladému komisárovi. A ich nasadenie ako prepadového oddielu spolu s ťažkým tankom ešte "špinavší". Počas svojej kariéry sa nestretol so situáciou na bojisku, ktorá by sa tejto čo i len trochu priblížila.

To, že sa ogryni nehodia na cvičenia potvrdil aj fakt, že narozdiel od ostatných jednotiek používajúcich cvičné strelivo, oni svoje zbrane používali predovšetkým ako zbrane na boj zblízka. A v ňom simulácia nefunguje. Nie pri ich "odmedzenom" videní sveta. Výsledkom bolo 20 ranených gardistov s rôznymi stupňami tržných rán a zlomenín. Najhoršie to odniesol seržant Kraher, ktorý bol druhý deň udržovaný v umelom spánku. Jeho rany, utŕžené v boji proti štyrom ogrynom, sa však postupne zacelia.

Zias vedel, že mladý komisár sa zachoval správne vo svojich rozhodnutiach a až na pár malých zaváhaní sa so svojim prvým velením vyrovnal dôstojne. Dúfal, že svojou kritikou ho neodradí, ale skôr posilní jeho odhodlanie a vychová v ňom spoľahlivého komisára. A možno, pri troche šťastia, aj svojho budúceho nástupcu pri regimente.

Zavrel zložku komisára Branet-a a nalial si pohár kvalitného amasecu.

+++Alessan+++






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára