nedeľa 13. októbra 2019

Crusader / Primaris Psyker: Killteam review



Názov môže byť trochu zavádzajúci a nejde tak úplne o spomínané modely, ale ... ani to nie je ďaleko od pravdy. V poslednom white dwarfe sme totižto mohli nájsť kill team pravidlá pre modely z posledného rozšírenie pre hru Blackstone Fortress: Escalatation.


A medzi tieto modely patrí aj Aradia Madellan (Primaris Psyker) a Gotfret de Montbard (Crusader). A aj keď uvedené modely nemám, generický primaris a crusader sa v polici nájdu. Najmä na crusadera som čakal dlhý čas (a dúfal som, že vyjde v rámci pravidiel pre inkvizíciu, ale tak keď netečie aspoň kvapká). A na čo sa môžete tešiť a spoliehať v hre ? Poďme sa na to pozrieť.





Crusader / Gotfret de Monbard

Q: V akej armáde môžem takýto model použiť ?

A:  Tohto fešáka môžete zaradiť do listu v armáde Astra Militarum. Do žiadnej inej fakcie sa nedostane. A myslím, že ho tam budete chcieť na 100%.

Q: Prečo ? Čo môže priniesť práve tejto fakcii ?
A: Predovšetkým ďalší klous kombatný model, ktorých nedostatkom AM fakt trpí. Okrem tempestora s pw fistou (a s výnimkou commanders) je to doslova "sekačka na trávu" a prináša alternatívu k Bullgrynom do cc, ktorú fakt budete chcieť. Navyše je podstatne lacnejší.

Q: Koľko bodov teda stojí a čo za ne dostanem ?
A: Cena je fakt slušná. Vyjde na rovných 20 bodov. A za ne dostanete 3W, pohyb 6" a WS3+ (všetko ostatné je klasický gardista, teda T3, bs4+, sv4+), čo vôbec nie je zlé. Ba priam naopak, je to fantastické.

Q: Fantastické ? Však je to len gardista s 3W a 4+ savom. Pche.
A:  Ale to vôbec nie. Nechali sme si ešte v zálohe pár informácii o jeho unikátnosti. Prvou z nich je počet útokov, ktoré má v základe 4. A to už vie nakrájať hocijakého nepriateľa. Podotýkam, že ide o útoky power swordom, takže AP-3 sa postará že všetko s savom 4+ ostáva automaticky bez savu. Čo je úplne fenomenálne. Druhá infoška sa týka jeho savu. Okrem uvedeného 4+ je totižto vybavený storm shieldom, ktorý mu garantuje 3++ (invulnerable) save. A to už je niečo, ignorovať všetky AP.




Q: To už znie pozirívnejšie. Ale len 4A, úprimne som čakal viac.
A: To je len základ. Nespomenuli sme, že Gotfret je vždy Combat špecialistom. Čo znamená, že má ďalší útok. A navyše sa neráta do vášho počtu maxima špecialistov. Takže si do listu môžete dať ďalších 3. A ak by sa zdalo aj to málo, má ešte špeciálnu abilitu, ktorá hovorí, že každý nemodifikovaný roll 6ky na hit vo fight fáze znamená 2 hity namiesto 1. A to aj pri priemernej štatistike znamená minimálne 1A navyše, takže sa blížime číslu 6A, v najhoršom štatistickom prípade. 

Q:Bomba. Tak to znie celkom fajn, má tento model aj nejaké nevýhody ?
A: Len jednu. Môžete ho mať v kill teame iba raz. 



Primaris Psyker / Aradia Madellan

Q: Vždy som závidel iným fakciám, že majú pskyerov...


A: Vidíte a Cisár vyslyšal vaše modlitby a poslal vám jedného, aby pomohol vášmu kill teamu v bojoch a chránil ho pred inými zákernými čarami xenos a traitor kúzelníkov.

Q: Naozaj ? To je super. A na čo sa môžem tešiť ?
A: Hlavne na to, že ako psyker môže Aradia nielen vyčarovať klasický Psybolt a počastovať súpera nejakými tými mortal woundami, ale aj na to, že môže denyovať 1 psyhic poweru od súpera. 

Q: Nie je to málo, predsa len iný psykery ovládajú iné a lepšie kúzla ako Psybolt ?
A: Môže sa zdať, že je oproti iným psykerom v nevýhode, ale ... Má ešte jednu výnimočnú vlastnosť. Chcete o nej počuť ?

Q: Jasné, sem s ňou.
A: Vďaka tejto abilite, môžete na začiatku každého kola vybrať jeden model do 6" od psykera. Tento model do konca kola ignoruje všetky postihy na hity kvôli flesh woundom. A to už je niečo.

Q: Wau. To je pecka. Už sa teším na svojho nesmrteľného Bullgryna. Je tam ešte niečo čo mi vie ponúknuť ?
A: Samozrejme. Okrem toho, že je ryhlonožka s pohybom 7" a má 4W, vie s WS3+ a 3A aj niekomu zavariť v cc. Pretože jej zbraň s bonusom do sily 2+, AP+1 a D3 už v prípade ak zraní vie vyradiť aj tuhšie ciele. Nie je to síce super mlátička, ale vie sa o seba postarať, ak to bude nutné. Kde tu vie pomôcť aj laspistol a BS3+. 



Q: Je niečo čoho by som sa mal vyvarovať pri hre ?

A: Áno. Dostať ju do cc s niečím naozaj silným, pretože pri save 5+ ani 4W nevydržia dlho.

Q: Tak tohto commandera si dúfam čoskoro zahrám.
A: V to isté dúfam aj ja. Keby som bol písal tento článok o 2 týždne skôr, pravdepodobne by som si do kill teamovej kampane zobral svoju druhú gardu, tú imperiálnu. Ale teraz je už darmo plakať nad rozliatym mliekom. Bude ešte dosť príležitostí tieto modely prevetrať.

Ďakujem za pozornosť a čoskoro sa čítame pri ďalšom článku o W40k.

+++ Alessan +++

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára