utorok 12. mája 2020

Psychic Awakening: The Ordo Tempestus


Imperiálne elita ... alebo aj nielen kvantita ale aj kvalita v Imperiálnej garde.


Niektorí ich zbožňujú, niektorí ich nenávidia, niektorí nevedia, že existujú. Elitná zložka cisárovho kladiva má všemožnú reputáciu. Od "glory boiz" až po "last man standing". A keďže v novom PA: The Greater Good (toto je podľa mňa najväčšie negatívum celej knihy, ako gardista nemôžem mať v knižnici knihu s takým názvom, a ešte aj s imperiálnymi pravidlami pre gardu, caiphas cain by sa v hrobe obracal), a niekoľko krát už som videl argument, že predsa nové pravidlá ich spravili lepšími, prišiel čas presvedčiť sa o tom "na vlastné bulvy". 



Na úvod len otázka. Viete čo je to "dirus" ? Je to neurochemický roztok, ktorý sa aplikuje injekčne do lebky kadeta počas jeho výcviku v Schola Progenium. Čo sa týka backgroundu, vrelo odporúčam starý rulebook (myslím, že 7ed) s názvom Militarum Tempestus, kde sa dozviete kopu všakovakých pikošiek. 

Ale nie sme tu na to, aby sme prediskutovávali starý fluff. Všetci sa chceme pozrieť na nové pravidlá (ak to čas a chuť umožní, povenujeme sa aj ďalším PA upgradom pre gardu, ale pekne postupne). Takže čo nám PA prinieslo (nebudem to volať názvom, tfuj). Prinieslo nám možnosť dať trochu charakteru scionom, a to novými regimentami a univerzálnymi stratagemami. Pri aplikácii nových keywordov nie ste obmedzený ako napríklad nová marína, a nemusíte mať celú armádu len zo scion modelov, stačí mať battle forge armádu a detachment scionov, ktorým jednoducho switchnete keyword na konkrétny regiment (samozrejme môžete si nechať aj ten pôvodný z AM codexu, ale ... prečo, new toys new fun). 

Okrem toho, že kniha ponecháva štandardnú doktrínu Storm Troopers s AM kodexu, máte na výber presne 6 špeciálnych regimentov. Následne má každý regiment svoju špecifickú doktrínu, reliku, warlord trait a stratagem. Takže namiesto prebiehania cez jednotlivé položky si to spravme pekne organizovanie podľa regimentov. A na záver to doplníme univerzálnymi stratagemami. Začnime teda:

54th PSIAN JAKALS



- doktrína "Death form the dark": každý model, ktorý zničíte s modelom s touto doktrínou, sa ráta pre potreby morálky za 2. Zabijete 5 mariňákov ? Ráta sa to ako desať. Nech sa páči. Môžu rerollovať morálku ? Nech sa páči. Môžu zahrať autopass za 2cp ? Nech sa páči. Vaša streľba je smrtelnejšia. Nie v shooting, ale v morale fáze. A teraz si to zrátajte na orkoch.

- relika "The hound´s teeth": chainsword s +1 do sily, ap-2 a 2d, ktorý dáva bonusové plus 3A a reroll hitov proti aeldari unitám.  Ste blázon čo posiela T3 charakter do close combatu ? Tak táto relika je pre vás ako vyšitá. Tempestor prime s 6A, dajte ho sem.

- warlord trait "Skilled tracker": na začiatku prvého kola môžete redeploynúť až 3 jednotky. Hra sa z veľkej časti vyhráva pri deployi. A tak možnosť urobiť counter deploy proti súperovmu counter deployu môže byť na nezaplatenie. Hlavne ak sú to napríklad 3 plné tauroxy. 

- stratagem "Elusive Hunters": v oponentovej shooting fáze keď je za cieľ vybraná vaša jednotka, akákoľvek streľba od nepriateľských modelov do tejto jednotky nad polovičný dostrel zbrane dostáva postih -1. Zvýšite si odolnosť jednej svojej unity (a buď to súperovi sťažíte alebo ho od streľby na ňu odradíte), za 1cp je to fair trade. 

Celkovo sú šakalíci zaujímavou voľbou, hlavne to zdvojnásobovanie mŕtvych modelov pre morálku mi príde ako vcelku slušné nielen proti hordovým armádam, ale aj na vyzobávanie malých unit na objektivoch, kde už aj 2-3 mŕtve modely vedia zahrať na city. A to ešte nerátame modifikátory, ktoré dokážu znižovať hodnotu LD.


32nd THETOID EAGLES



- doktrína "Predatory strike": každá 6ka na hit proti jednotke, ktorá je v polovičnom dostrele zbrane generuje 1 autohit. Hodíte šestku, máte autohit navyše. Škoda polovičného dostrelu, lebo to pocítia hlavne hotshot lasguny po deep striku (áno len 18"), ale akákoľvek iná zbraň (a pozerám sa na plasmy a volley guny) z toho bude profitovať. Aj vozidlá.  

- relika "Fire of Judgement": hot-shot laspistola s dostrelom 12", 2 výstrelmi, ktorá za úspešný hit vyprodukuje 1 mortal wound. Nie je to víťaz Oskara, ale ... ten smash kapitán s posledným woundom sa veru nebude usmievať keď naň namierite. Jedine, že vie hádzať 6+.

- warlord trait "Uncompromising prosecution": model s hot-shot zbraňou do 6" od warlorda pri wound role 6+ dostáva bonus na AP = -4. Pri veľa výstreloch jednoducho na tú 6ku ignorujete power armour. Situačné, ale pri bonusoch za cover sa to vie zísť. 

- stratagem "Full charge": v shooting fáze vyberiete Taurox prime a ten má reroll na hity na nepriateľskú unitu do 12". Ak je súper na 12" od vás, niečo nejde podľa plánu. Ale ak vám ostáva taurox prime, tak jeho 20 gatlingových výstrelov a 8 volley gunov s rerollom na hit ešte pocíti. 

Úprimne ma orly až tak neoslovili. Všetko čo vedia, je veľmi situačné a spolieha sa na 6+ roll. Ak ho hádžete nadštandardne, netreba váhať. Najlepší je asi ten dakka taurox, ale v ďalšom kole už nebude.

133rd LAMBDAN LIONS


- doktrína "Prized weaponry": zvýšte AP zbraní modelov s touto doktrínou o 1. Hot shoty s AP-3. Plasmy s AP-4. V časoch bonusov na armour za cover je zvýšené AP vždy výhodou. Nech sa so savami natrápia aj mariňáci.

- relika "Refractor field generator": všetky modely s doktrínou majú 5++ save ak sú do 6" (stačí within) od nositeľa reliky. Keďže scioni sú stále T3 modely s 4+ savom, akákoľvek forma invulnerable savu je pre nich bonusom ktorá zvyšuje ich šancu na prežitie. 2 commandy s plasmami dostanú dotatočnú ochranu. Za mňa dobré.

- warlord trait "Keys to armoury": jednotka do 6" od warlorda dostáva reroll 1 na hit pri ranged zbraniach. Hmm Ušetrený order na reroll pre plasmy. Takže viac výstrelov s lasgunov. Pretože každý ušetrený order je na nezaplatenie. 

- stratagem "Gifts from the mechanicus": v shooting fáze vyberiete jednotku a tá pri wound rolle na 6+ s hot-shot zbraňami dáva targetu priamo mortal wound (nie však plus k woundu, lebo ten sa v tomto prípade nevyhodnocuje, čo je trochu škoda). Každopádne to ale nie je zlé, lebo ten mw moc modelov nevie savovať.

Padajúce plasmy s AP-4 rerollom jednotiek (ušetrený order, ktorý môže boostnuť jednotku ešte viac, buď frfsrf alebo reroll 1 na wound) a k tomu prípadne mortal woundy s lasgunov ? Myslím si, že to nemôže uškodiť. Rovnako aj dakka tauroxy dokážu profitovať, 20 výstrelový gatling s AP-1 znie veľmi lákavo. Najmä 4x.


43rd IOTAN DRAGONS


- doktrína "Crack shots": pridajte 6" do dostrelu každej rapid fire zbrane, ktorú má model s toutu doktrínou. To vôbec neznie zle. 24" hot-shot lasguny ? Áno, po deep striku a s ordrom first rank fire je to už citeľné zvýšenie firepoweru. 30" plasmy ? Každý deň. Opäť raz smutne pozerám na melty, ktorej naozaj pravidlá v tejto edícii neprajú. Ale každopádne je táto doktrína vynikajúca.

- relika "Emperor´s fury": plasma pištol s 3 výstrelmi. Za mňa výborný upgrade pre charakter. Hmm. Upečme si niečo.

- warlord trait "Precision targeting": na začiatku shooting fáze vyberiete nepriateľskú jednotku do 18" od warlorda, tá príde o výhodu coveru ak jednotka čo na ňu strieľa je do 6" od warlorda. Ignorovanie bonusu za cover vie veľmi pomôcť, najmä pri zakopaných jednotkách držiacich objektiv, ktorú z neho potrebujete odstreliť. 

- stratagem "Drilled to perfection": overwatch na 4+. Veľmi slušné a pre súpera veľmi bolestivé, hlavne ak máte jednotku s 4 špeciálkami. Bude ho to bolieť.

Myslím, že draci vyhrali interný jackpot medzi doktrínami, nakoľko zvýšenie dostrelu pre rapid zbrane je naozaj veľký boost. Konečne má frfsrf zmysel aj na hot-shot lasgunoch, plasmy si môžu udržiavať primeranejší distance a stále produkovať dostatok devastujúcej streľby. Prípadné ignorovanie coveru a reliková plasma pistol už len zvyšuje ich efektivitu.


55th KAPPIC EAGLES


- doktrína "Mobilised Infantry": infantry modely ignorujú postih za pohyb pri heavy zbraniach a pri disembarku z vozidla má v tom kole bonus na hit +1. Skvada s 4 volley gunmi, ktorá ide po vystúpení z tauroxu na 2+ so všetkým, to sa mi páči. Jednoducho zrazu ich chcete čo najviac v transportoch. 

- relika "Distraction charges": ak sa v overwatchi trafíte s modelom, ktorý je do 3" od nositeľa reliky, spomalíte chargujúcu jednotku a to tak, že jej charge roll sa zníži na polovicu (zaokúhlene hore). Jedna šestička a zrazu ten charge pre súpera nemusí dopadnúť dobre. Veľmi situačné, ale ak sa podarí tk veľmi efektívne. Najmä prii chargoch z deep striku.

- warlord trait "Master vox": dosah ordrov je 24" a warlord ich môže vydávať aj keď je v transporte (prime/valkýra). Výborný spôsob ako ordrami boostovať jednotky a mať stále ochranu v podobe panciera transportu a nemusieť vystrkovať z neho hlavu von.

- stratagem "Tactical misdirection": snažil som sa to nejako rozumne dať dokopy, ale bohužiaľ stratil som sa. Takže si to každý pozrite sám a zvážte či sa to oplatí. 

Ak máte radí mobilizovanú pechotu naloženú v transportoch tak toto je regiment pre vás. Predĺžený dosah ordrov na warlordovi spolu s bonusom na hity po vystúpení s transportov znie veľmi dobre a viem si to predstaviť. Bonus v podobe reliky je už len čerešnička a spôsob ako trolliť súpera.


9th IOTAN GORGONNES

  


- doktrína "Resolute heroism": strelecké útoky infantry modelov na 6+ generujú 1 autohit. Vybuchujúca munícia nie je nikdy na škodu. Keď vám tie 6k padajú. Napríklad na plasmách alebo volley gunoch.

- relika "Blessed boltgun": 2 výstrelová bolt pistol so S5, AP-2 a 2D, ktorá dokáže cieliť charaktery a ak cieli psykera, je ten damage rovných 3. To dokáže prekvapiť a premeniť pár charakterov do stavu mŕtvy.

- warlord trait "Sanctity of spirit": psyker do 24" od warlorda utrpí perily na akýkoľvek double pri psychic teste. Ak chcete sťažiť súperovi zosielanie kúziel, toto je váš trait.  

- stratagem "Daring descent": pri deep striku môžete umiestniť unitu do 5" od nepriateľa namiesto 9", nemôžete ale chargovať. Ale zas komu treba chargovať, ak viete tie 4 melty dostať do melta distance a aj lasguny to majú na rapid. Za 1cp to vie spresniť váš delivery system do tak potrebnej bližšej vzdialenosti ako 9". Golden.

Padajúce melty v melta range, čo na 6ku generujú autohit a antipsyker warlod. Síce veľmi špecifické, ale hrateľné. Dokáže prekvapiť, ak súper pozabudne na to, že ignorujete 9" pri ds a viete tak dostať vaľe špecial zbrane tam kam potrebujete, napríklad k tým los ignoring artilériám zakopaným v deployi.

A to by bolo všetko ... k regimentom. Ešte nám tu ostali generické stratagemy bez regimentálnej príslušnosti. Teda tie čo viete zahrať pre všetkých scionov bez ohľadu na ich regiment. Možno skonštatovať, že sa tam nachádza pár dobrých.

Progeny of conflict: fakticky je to bonusový warlord trait na jeden charakter (len raz za hru a nesmiú sa wt duplikovať). Treba k tomu niečo dodať ? Ani nie. Vyberiete si čo by sa vám hodilo, či už specifický alebo generický am wt (viac ordrov, vracanie cp, reroll na woundy ...). Stačí si len správne vybrať. 

Unqusetioning obedience: aplikujte na tempestora prime alebo commissara v morale fáze, do jej konca autopasujete všetky morale testy na unitách do 12" od vybraného modelu. Wau. Toľko potrebný plošný autopass morálky je jednoducho golden vec. Hlavne pri t3 a 4+sv modeloch kde niekedy strácate viac vojakov na morálku ako na streľbu. A to už sú hlavne special zbrane. 

Point-blank efficacy: jedna unita dostane na hot-shot zbraniach do S a to +1, ak je nepiateľská unita v polovičnej vzdialenosti dostrelu. Jednotka čo padla do rapid rangu s 4 volley gunmi a ordrom frfsrf ? Áno poprosím si. 24 S4 a 16 S5 výstrelov s ignoruje postihu na heavy pri pohybe. To už zabolí. 

Killing zone: jedna vaša jednotka v shooting fáze zabije model v tej súperovej, vy ju marknete a ... zvyšné vaše jednotky majú pri streľbe na túto jednotku bonus vo forme +1 to wound. Sústredená paľba je sústredená paľba. Spolu s uuž spomenutým stratagemom sa vieme dopracovať k hotshot zbraniam woundujúcim na 2+ modely s T4. A to už je vcelku fajné.

Advanced Counter-measeures: na začiatku hry si označíte jednu valkýru, a tá aj keď je v hoover móde, tak nestráca hard to hit pravidlo. Získate lepšiu manévrovateľnosť ale stále vás to nestojí ochranu v podobe -1 to hit pre súpera. Za to 1cp je to dobrá investícia. Najmä keď tie valkýry chcete hoovrovať, lebo môžete ostať stáť, nemáte tým pádom postuh na heavy zbrane a ešte máte bonus +1 na hit. Asi si ich už možno aj zahrám po tých rokoch.

Precision Drop: v movement fáze vyberiete flyer s grav chute insertion, keď z neho následne vyhodíte jednotku, môžete ju deploiynúť do 5" od nepriateľa navyše ak ich vyhadzujete po pohybe nad 20" nedávate suicide roll. Asi fakt tým valkýram dám šancu. presnejší deploy, melta range .. bla bla bla .... o tom som už písal a páčilo sa mi to. Takže prečo nie.

Hammer Blow: (jediný stratagem za 2cp) v shooting fáze keď zničíte model s flyerom (aero imperialis keyword), jednotka ktorej model bol zabitý je pinned (brother, i am pinned ...), a to znamená, že ... si polí každý advance roll, každý charge roll a ... ešte má aj postih -1 na strelecké útoky. Myslím, že na toto nájde využitie každý a bude trolliť súperove dedicated cc jednotky. Mohlo to poliť aj pohyb, ale ... to už by všetci plakali aké je to silné. My sme zvyknutý hrať s handikapom. 

Tactical Air Control: (kvôli tomuto som si prvýkrát prečítal datasheet officera z flotily, a ... bolo to zbytočné), dáva to bonus pre flyere na marknutú jednotku, kde to ale nemusíte merať 18" od officera ale od jednotky tempestov s vox casterom (čo krista je vox caster a na čo by som to kupoval ? určite nie kvôli tomuto). Ďakujem, ale nemá záujem.

Tak čo vyberiete si ? Ja určite. Otázka je len či to tlačiť do samostatnej armády (kde už to asi aj budete chcieť mixovať a mať rozne regimenty) alebo to prispôsobiť potrebe pre inú armádu vo forme allies ? Myslím, že oba spôsoby sa budú dať duplikovať, ale bude to chcieť nejaký play testing, lebo na papieri všetko vyzerá lepšie ako na stole. Mne sa asi najviac pozdávajú Orlíci (s ich transportami) a Draci (s dlhším dostrelom). A určite ich vyskúšam. Aj keď šakaly s ich dvojnásobným resultom na morálku vyzerajú použiteľne tiež. Uvidíme.

A to bude asi všetko. Ďakujem za pozornosť a dočítanie tohto wall of textu.

P.S.: A nezabudnite na Vigillus formáciu pre scionov, ale to si už pozrite každý sám.

+++ Alessan +++

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára