utorok 12. januára 2016

CADIA - C: AM Supplement part. 1 Super and heavy

Nový rok nezačneme battle reportom (ktorých je síce v talóne utešené kôpka), ale skôr akýmsi náhľadom do gardistickej kuchyne.

Games Workshop príjemne prekvapil vydaním publikácie (myslím, že čiste elektronickej), CADIA - A Codex: Astra Militarum Supplement, v ktorej nielen sumárne uviedol všetky doteraz vydané formácie pre Imperiálnu gardu, ale zároveň umožnil to po čom (podľa mňa asi všetci hráči gardy) túžili. A to zahrať si apocalyptické super-heavy tanky ako Lords of War (doteraz boli uvedené len v knihe Escalation, s ktorou mali propozície väčšiny turnajov problém).

Problém s väčšinou gardistických super-heavy tankov je, že skoro všetci hráči o nich počulie, zopár ich aj videlo v akcii pri hre Apocalypsy, ale už málo z nich pocítilo prítomnosť týchto behemothov na stole a to najmä pri hre klasickej W40k. V stručnosti, a najmä zábavne (ďakujem týmto Jindrovi za post) by sa dali verzie super-heavy tankov, ktoré má každý komandér imperiálnej gardy k dispozícii, graficky zobraziť nejako takto:




Po tom ako som si tento obrázok pozrel, zistil som, že ani moje vedomosti nie sú až tak prehľadné ako by mali na gardistického komandéra byť a tak vám nasledujúci príspevok (asi nie v stručnosti) prináša základné informácie o super-heavy tankoch, ktoré sa môžu stať súčasťou vašej bežnej armády.


Všeobecné informácie


Super-heavy tanky majú okrem svojej veľkosti aj tú povahu, že z prevažnej časti ide o bodovo náročnú jednotku, ktorá však dokáže zaplátať veľké diery svojou univerzálnosťou a účelom. Za možno však pre niekoho príliš veľa bodov však dostanete pri akomkoľvek modely nasledovné:

1. 9HP. Áno presne tak, životnosť jedného super-heavy tanku sa rovná celej skvadróne Leman Russov. S výnimkou, že netrpia na nepríjemnosti typu damage result pri penetračnom hite (okrem explode resultu). Takže aj po horšom kole, ak nebol tank úplne zničený, stále bude odpovedať plnou silou.


2. vysoká manévrovateľnosť. V každom kole sa môžete pohnúť o 12" a strieľať zo všetkých zbraní. Vďačia za to pravidlu, podľa ktorého sa strieľajúce super-heavy vždy berie akoby bol v pohybovej fáze stacionárne. A ako sa hovorí, cúvanie o 12" palcov je bleskový taktický ústup.

3. silnejšie plátovanie. Predný armour: 14, bočný armorur: 13, zadný armour: 12. Už aj tie krak granáty dávajú na 6-tky glance. Áno, nič s čím by si neporadila nejaká tá melta bomba, ale ak je nejaký model na dĺžku paže od vášho super-heavy, no, niečo nejde ako má. A stále na riešenie tohto problému máte 2 plné platoony gardistov, aby sa nimi súper prehrýzol.

4. základná a luxusná výbava. Ku každému modelu dodáva výrobca okrem svetelných blikátok (searchlight) a dymovníc (smoke launcehrs) aj sadu prevažne twinlinkovaných heavy boltrov na riešenie akútnych problémov v bezprostrednom okolí. Ku každej karosérii je možné za jemný poplatok (50b.) zobrať pár vežičiek s lascannonom a twinlinkovanými heavy boltrami/flamermi podľa modelu. A to až dva krát. 

5. prepravná kapacita. Dá sa povedať, že táto možnosť sa líši z modelu na model, ale tu je to osobne na preferencii zákazníka. Potrebujete previezť pár unít veteránov, celú platoonu alebo rodinné stretnutie ogrynov ? Žiadny problém. Bližšie informácie v ďalšom texte.

Chcete vedieť viac ?


BANEBLADE


Čo k tomu dodať ? Jednoducho nič. Je to Baneblade. Módna ikona, na ktorej krivkách vybudovalo impérium svoje zbrane "apocalyptického" riešenia problémov. Dá sa povedať akýchkoľvek. Jednoducho ten tank musíte milovať. Však ako sa postaviť ku tanku, popri ktorom aj Land Raider vyzerá ako menší brat. A čo vám za vašu lásku ponúkne ?

Predovšetkým svoju hlavnú zbraň: Baneblade cannon - 72" S9 AP2 Primary weapon 1, Apocalyptic blast (10"). Odporcovia zo strany "feministiek" by mohli argumentovať niečo o falickom symbole, ale toto je to, ako má vyzerať BFG na vašom super-heavy.

Nie priamo instakillová sila (pre T5 modely) môže byť problém a je dosť možné, že vás súper bude vytáčať svojimi úspešne hodenými cover savemi. Vás to ale nebude znepokojovať, pretože máte na stole čo ? Baneblade. A ten kanón je umiestnený na veži, takže 360 stupňová rotácia vás uchráni pred takými krokmi ako natáčanie slabšieho bočného panciera súperovi. A ak veci nepôjdu ako majú, v základnej verzii každý Forge world dodáva vpredu zabudovaný Demolisher cannon. Zadarmo.

Netreba zabudnúť na fakt, že samotná placka z hlavného kanóna má rozmer strednej pizzy, takže ak by ste nemali po ruke adekvátny blast marker, telefonát do najbližšej pizzérie váš problém vyrieši. Skúšali ste už koľko modelov sa zmestí pod pizzu ?

HELLHAMMER



Môj obľúbenec, niekoľko krát odskúšaný v bitkách. Otočná veža disponuje nasledovnou zbraňou: Hellhammer cannon - 36" S10 AP1 Primary weapon 1, Ignores cover, Massive blast (8"). S menším dostrelom sa to môže javiť ako nevýhoda, ani nie je veľkosti stredne veľkej pizzy, ale len stredného tvarohového koláča. Aj to však niekedy stačí. A vie vyriešiť kopu problémov na stole.

T5 modely bez eternal warriora sa potia pri svojich hodoch na invul. A prečo pri hodoch na invul ? Lebo ani rerolovateľný jink save na hlavnú zbraň tohto miláčika nestačí. Pretože ho ignoruje. 

A presne ako k Banebladu, aj toto srdiečko má namontovaný predný Demolisher cannon. Pre skrblíkov, opäť zadara. Chvála Cisárovi.

BANEHAMMER


Každý z nás gardistických veliteľov pozná ten pocit, keď sa vám pred dverami nazbiera návšteva pozostávajúca z 40+ mariňákov (alebo iných 3+ sv modelov) a miesto kvetov vám každí z nich nesie krak granát, seržanti miesto bonboniéry mávajú melta bombami. A cítite, že aj tých lasgunov jednoducho nie je dosť a lámete si hlavu, kde sú tie vaše Leman Russ Battle Tanky, ktoré ste pár rokov nepoložili na stôl. 

Predstavujem vám riešenie vášho ošemetného problému. A ten sa volá: Tremor cannon - 60" S8 AP3 Primary Weapon 1, Earthshock, Massive balst (8"). Po zásahu navyše preživšie modely skúšajú svoju odolnosť pri následnom difficult teste.

A ako prvý model z dnešnej ponuky vám poskytuje transportnú kapacitu 25 človeko-kusov. Časť z nich (10) sa môže dokonca počas jazdy kochať výhľadom na ubiehajúce okolie a prípadne pridať svoj výstrel do prebiehajúceho boja. 
 
DOOMHAMMER




Zo  všetkých predvádzaných modelov super-heavy tankov, myslím, že práve Doomhammer si vyslúžil povestného Čierneho Petra. 

So svojou hlavnou zbraňou: Magma cannon - 60" S10 AP1 Primary Weapon 1, Large blast (5") to má jednoducho v konkurencii ostatných tankov veľmi ťažké.

Lepší dostrel je v tomto prípade nevyvážený veľkosťou placky, lebo pod ten large blast toho veľa nezmestíte. A navyše absencia akékoľvek špeciálneho pravidla tank posúva o niekoľko úrovní dole.

A nič na tom nezmení ani transportná kapacita (25). Veľká škoda.

STORMLORD  

 


Máte pocit, že super-heavy tank musí rozdávať len obrovské placky ? Nie je tomu tak. Niektorí síce môžu namietať, že nič sa nevyrovná dobre trafenému blastu, ale je to presne hlavná zbraň Stormlorda, ktorá vás presvedčí o opaku. Je to totižto stelesnenie gardistického štýlu boja - čím viac dakka, tým lepšie. 

Vulcan mega-bolter s atribútmi - 60" S6 AP3 Heavy 15 netreba veľmi predstavovať, nachádza sa totižto aj na iných zbraniach impéria, ako napríklad na Warhound Titánovi. Nech je pochválený deň, keď niekoho napadlo namontovať ho na baneblade krabičku. 

Viem čo si vravíte, 15 výstrelov s BS3 nie je žiadne terno. Ale predstavte si, že so svojim Stormlordom odoláte pokušeniu pohnúť sa a tým pádom dostane ďalších 15 výstrelov (na rovnaký alebo aj iný cieľ). A to už je lákavá ponuka, však že ? 

Chcete aby odprátaval váš súper svoje power armourové modely ako vy gardistov, metličkou a lopatkou do vedierka ? Toto je presne to čo hľadáte. A ak vás tieto argumenty neprsvedčili, dávam vám do pozornosti 40 človeko-kusovú prepravnú kapacitu. Hľadáte dopravný prostriedok pre rodinné stretnutie ogrynskej domo-obrany ? Z ktorej sa vyvalia priamo do útoku ? Práve ste ho našli.

SHADOWSWORD


Ak by som mal vybrať tajného favorita medzi super-heavy tankami, ktorého by sme mohli nazvať titan slayerom, prípadne ho považovať za hodného súboja s inými super-heavy modelmi, tak by ním bol určite tento tank.

Prečo ? Ten dôvod sa volá: Volcanno cannon - 120" SD AP2 Primary Weapon 1, Large blast. A je to jasné z toho jediného písmena pri sile zbrane. Áno je to D-čko. A všetci vieme, že ak padne hit a potom šestka, vie urobiť poriadnu neplechu. A na to sa všetci spoliehajú.

Ak k tomu pridáme možnosť vymeniť lascanony z jedného páru pridaných vežičiek za +1 do BS (čím redukujeme scatter o 1" pri šípke), tak pre určité prípady je to jednoducho must have. Aj viackrát. Ale to len v apocalypse. Do normálnej hry je to možno trochu gambit. Predsa len jeden large blast výhru neuhrá. Ale niekedy aj náhoda je blbec.

Ďalšou nespornou výhodou je veľkosť hlavnej zbrane, ktorá sa približuje kanónu z Banebladu, a preto by pri rozhodovaní sa či tento tank nasadiť alebo nie, mala byť braná do úvahy na popredných miestach.


BANESWORD



Posledným kandidátom v ponuke je ďalší likvidátor mariňákov. Ak si myslíte, že massive placka je vám málo, tak toto je to č určite chcete.

Hlavná zbraň to len potvrdzuje: Quake cannon - 24-180" S9 AP3 Primary Weapon 1, Apocalyptic blast. O niečo lepšia sila a pár palcov navyše pri placke ho jemne favorizujú pred už spomínaným Banehammerom a je len na osobnej preferencii, ktorého z týchto dvoch si vyberiete.

Myslím, že svoju prácu odvedú rovnako dobre.


STORMSWORD




A ešte zabudnutý syn. Ak niekto môže robiť konkurenciu môjmu obľúbencovi (Hellhammer), tak je to práve tento tank. V čom sa líši jeho zbraň: Stormsword siege cannon - 36" S10 AP1 Primary Weapon 1, Apocalyptic blast (10"), Ignores cover.?

Najmä v tom, že je o 2" väčšia. Nevýhoda spočíva v hull-mounted zbrani, takže ak sa súper bude hýbať, budete musieť hýbať aj vy s tankom, aby ste sa dostali do predného arcu na streľbu a tým možno odhalíte jemnejší bočný armour.. 

Všetko ostatné je na osobnej preferencii. 

Dozvedeli ste sa viac ?

Dúfam, že áno. Účelom tohto článku nebolo presvedčiť vás o tom, že gardistické super-heavy tanky sú lepšie ako iné. Ak to možno skonštatovať, pri strete s obdobnými strojmi od iných armád budú vždy ťahať za kratší koniec. Pretože ako pri všetkom ostatnom, ich výhoda spočíva v kvantite, čo však oceníte len pri plnohodnotnej hre vo formáte Apocalypse. 

Či patria super-heavy do normálnej hry ? Neviem. Ale ako čas pokročil a napr. Imperiálny Knechti sa stávajú bežnou súčasťou aj casual hrania, mám pocit, že nasadenie prvého super-heavy do niektorých z mojich hier je len otázkou času. 

A ak všetko pôjde ako má, tak ho súťažne aj otestujem na Adeptus Mechanicus 2016.

V ďalšej časti sa pozrieme na ďalšiu čas supplementu Cadia, a to formácie.

Ďakujem za pozornosť.

+++ Alessan +++

2 komentáre:

  1. Fajny članok :)

    Jenom je škoda, že ty expanze furt neobsahují FW LoW (jako to měla eskalace) a tak si ten Malcador prostě už nikdy nezahraju. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No musíš ísť na AM. :-)
      Povolené SH, aj z IA. Tomu sa nedá odolať.
      Tiež to tam hodlám otestovať asi.

      No ak všetko pôjde ako má a bude záujem publika, nachystám aj článok o FW super-heavy a FW army listoch (DKoK a Elysii).

      Ach aj flambovací Malcador. To je láska na prvý pohľad.

      Odstrániť