štvrtok 27. decembra 2018

RtPO: Astra Militarum vs. Aeldari (2.000 pts.)


A pokračujeme v nastolenom trende. Teda v hraní so slabuškoooooou gardiškoooooou, proti škaredým presileným op armádam, ktoré si to zaslúžia. For the Emperor. Takže si zrekapitulujme čo sa zmenilo do posledna. Zmenil sa list a to v niektorých veciach.

Najmä nás opustili Astropath, Primaris Psyker, 2 Scout Sentinely, Bullgryni (ech toto rozhodnutie ma bolelo) a punisher na Paskovi. Prečo ? Aby Pask dostal Battle Cannon (áno je to asi best zbraň pre neho), aby sa do listu zmestili 2 hellhoundy, aby to malo lepši ako sa povie, drive. Hellhoundy sú dobre na pushovanie súpera, a na 4+ rozdávajú mortaly, čo je fakt sweet. Zvyšok listu ostal nezmenení. A ... pardón. Ešte jedna zmena. Commissar Yarrick. Prečo ? Lebo reroll 1 do 6" (ak by som sa xel hýbať s komandérmi a nestratil tak doktrínu), a najmä pre prípadný match proti Orkom. Lebo reroll všetkých hitov. Takže takto to vyzerá po druhej zmene.

Supreme Command Detach:
Pask, Battle Tank, lc, plasma cannons
Tank Commander, Executioner, lc, plasma cannons
Tank Commander, Executioner, lc, plasma cannons
Tank Commander, Battle Tank, lc, plasma cannons

Brigade Detach:
Lord Castellan Creed
Yarrick
Company Commander, Kurovs Aquilla
Company Commander
6x Infantry Squad
2x Platoon commander, jeden z nich Warlord, Old Grudges trait
Veterans, 3x plasma, plasma pistol
1x Scout Sentinel, multilaser
2x Hellhound, heavy flamer
3x HWT, mortars (vpravo naskladané na kôpke)

Battalion Detach:
Primaris Psyker
Primaris Psyker
3x5 Scions




Proti mne zlátanec Eldarov. Takže po rade. Harlekýni, 3x5 s melta pištoľami a carresmi, shadowseer, troupe master (tí asi aj dvaja), 6x motorky. Farseer s artilérkami. Menový homunculus s 2x Talosom a 1x Chronosom. Hmm. Najmä tí šaškovia sú rýchli, a v prvom kole in your face. 4++ na všetkom. Tak uvidíme.




Hráme sa klasiku. Takže 6 objektivov (3vp za každý), kartičky (3 na ruke), deploy je na krátke strany stola. Rozložíme objektivy, hodíme si o stranu a deployneme. Tu opäť končím druhý, čo mi ale tak nevadí (pre začiatočníkov, ak máte veľa dropov snažte sa držať vaše hard hitting jednotky na koniec, aby ste ich dali tam kde prežijú súperovo prvé kolo, ak sa bojíte, alebo odkiaľ urobia najväčšiu škodu súperovi, ak to chcete hrať agresívne).

Prehrávam hod o prvé kolo. Seize. Skúsene hodím 6ku. Zvážime to. Skúsim streľbu 2 battle tankov na motorky (pre štatistiku), a nechávam súpera začínať. Opäť stihnem zahrať 2 hry za jeden večer. Proste paráda.

TURN 1


Všetko naletí dopredu. Dve jednotky harlošov odpália moje 2 hellhoundy. Jeden eldarský transport umiera na mortal woundy, druhý ostáva s posledným. Tretia posádka transportu odpaľuje sentinel. Echhh. Motorky naletia s haywire pred Paska, a ... Ten prežíva s 8W. Ako hen ten haywire je dosť krutý. Mortal na 4+ to wound. Hmm. Ni hočo. Ešte vystúpená posádka chagne infantry squadu, zabije ju a dokonsoliduje do veteránov (mno čo dodať ? robiť väčšie rozostupy). Na pravo ešte chargnú motorky, zabijú 10 gardistov a dokonsolidujú do druhej skvady (poznámka, robte si tento dvojvrstvový bubble wrap alebo aj screenu, aby potom ako vám súper zmaže screen nekonsolidoval do tankov).



Echte cherechte, akoby povedal ... neviem kto. Ale to je jedno. Ide sa strielať. Opravím Paska o 1W. Dakka s ním, battle tankom a executionerom do motoriek. Porúčajú sa zo stola. Jeden primaris dorazí posledný wound na transporte. Posádka je zmasakrovaná lasgunmi a mortarmi. Veti popravia jednotku od ktorej fall backli (ale prídem o 2 plasmy). Naľavo sa ešte mlátim s 2 troupe mastrami. 






TURN 2


Melty si to naletia za Paska, a ten sa porúča zo stola. Proste melty v melta range sú dobré, a keď ich je 5 tak aj spoľahlivé. Vľavo sa to melie neviem doklepnúť tých šaškov, teda oni skôr mňa. Umrel tam aj podstrčený primaris. Talosy zvládli charge a rozmazali mi ďalších gardistov.



Mne sa podarí ustrielať oba Talosy, a ešte lucky shotom rozstreliť transport v rohu. Mortary dokončia skvadu čo z neho vypadla. Vľavo veteráni zastrelia jedného z troupe mastrov. Toho druhého musím zabiť v cc (mám proste tri karty, ktoré akho zabijem tak bude dobre). Takže útočím cez fix bayonets s company commanderom. Chargnem s pw axovým platoon commanderom. A milý troupe master nie a nie zomrieť. Vysavoval asi 7w na 4++. Potom ako ostane na poslednom wounde sa rozmáchne znovu platoon commander a pretlačí 2w s chainswordom, nepadá jeden save a ja niečo zabíjam v cc (za 3vp). Ešte pred tanky a charov postavím poslednú jednotku gardistov a pár preživších seržantov.




TURN 3


Do boja dobehne aj Chronos a Uriel neviem aký (proste ten menový homonculus). Prichádzam o zvyšok gardistov. Shadowseer vyskočí na budovu a odpáli mi Warlorda, čo sa skrýval, teda takticky pôsobil, za leman russmi. Ešte dokonsolidoval do jedného tanku.

Ten sa potom vybral dopredu, aby nezavadzal. Kanonáda likviduje Chronos, a mortare charaktera. A to som tým Yarrickom xel chargovať. Porúča sa aj Shadowseer. Inak popadajú aj scioni, každý niekam k objektivom, najmä na súperovej strane stola.





TURN 4-6


Prichádzam o Tank Commandera v Battle Tanku, konečne ho dorazia artilérky skryté v ruine. Dopredu sa rozbehne Farseeer. Hádže dáke mortaly a blaboce pri tom, kýva rukami. 






To upúta Yarrickovu pozornosť. A tak potom ako dostane Farseer pár mortalov od Primarisa, Rozšteká sa Yarrickov storm bolter, a komisár sa rozbehne do close combatu. Ale ... zistí, že nie je čo chargovať, lebo storm bolter to elegantne vybavil. Pomaly ešte ohlodávam artilerky mortarmi, kontrolujem 5 zo 6 objektivov a farmím kartičky. Padá šieste kolo, súperovi ostáva posledná artilerka, ktorú by som uhrýzol mortarmi, takže mi súper podáva ruku. 




GAME OVER


Takže hra sa končí. Myslím, že objektivy aj kartičky boli na mojej strane (ak by mal niekto komenty, že vajp nebude auto 20-0).



Súperovi ďakujem za hru. Budem sa ešte pár dní budiť pri pomyslení na tie melta pištole strieľajúce z transportov. A aj tie haywire na motorkých vyzerali hrozivo (tam ale zaúradovali aj kocky a proste nepadla ani štatistika).


A čo k listu. Well, musím povedať, že toto je presne to čo mi celkom sedí. Hellhoundy, aj keď nič neurobili, boli fire magnet, čo aj po zničený rozdal kopu mortal woundov. Keby som šiel prvý, išli by dopredu a otravovali krehké transporty, čím by súpera spomalili, a odľahčili by lemany. 

Lemany. Zmena battle cannona na Paskovi bola citeľná, zrazu ten damage a dostreľ bolo cítiť. A cítili ich najmä motorky. Pri ich likvidácii nemálo pomohol aj warloird trait na reroll woundov. lebo síce bolo ťažšie hitovať (-2 do bs) ale ak niečo hitlo tak to aj woundlo (2+ s rerollom). Ten postih som cítil aj na woundoch, kde oba lemany dostali tak 4-5w dole za prepálenú plasmu. Ale to tak nevadilo.

Mortare a Creed. Pri tej T3 bolo cítiť, že je to devastujúce. V spojení s first rank fire, second rank fire to boli proste mega čísla na streľbu. A tie päťky T3 modelov mizli zo stola veľmi rýchlo. 

Yarricka som moc nevyužil. Súper išiel ku mne a tak nebol dôvod sa moc hýbať, ale ... to neznamená, že v inej hre to tak bude také isté. Dáva proste tým plasmám istotu rerollu aj po pohybe (ako aj battle tankom, lebo každý miss bolí). Scioni as usual, padli, vystrelili a zaberali objektivy.

Opäť som zabudom nahadzovať kocky za kurovs aquilla (v tretej hre) a v 4 kole mi už dochádzali command pointy (ani tých 21 na úvod nestačí). Čo bolo cítiť. Proste ak to má fungovať a udržať sa na stole, tie cp idú preč ako splašené kone. 

Ak všetko pôjde ako má, tak v sobotu ma čaká Deathwatch, a tam zistíme, ako to naozaj je. Lebo armáda, aj keď nejde prvá, má celkom dobrú mieru prežitia. Ale ... stále to nenarazilo na klasiku "kompet" scény. Uvidíme, možno sa dočkám aj Knechtov, Tyranidov, Orkov a Tauov. Cesta na Prague Open bude dlhá. Ale .. vydláždená mŕtvolami Cisárových nepriateľov. A áno, mortare dolepím asap.

Ďakujem za pozornosť. Ak máte otázky abo dáke postrehy, nebojte sa napísať. Prípadné challange sú vítané. Plus teda poďakovanie za konzultácie a nejaký insight do zmeny listu patrí Stanovi, Torapovi a Binosovi (áno, počúvol som, áno je to lepšie, áno zatiaš už nexem viac mortarov).

+++ Alessan +++

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára