nedeľa 7. júna 2020

Astra Militarum vs. Dark Angels (1.500 pts.)


Prvý seržant Harland sledoval príjazdová cestu k pristávacej ploche cez čelné sklo Tauroxu. Čistý výhľad mu zakrývali len Chiméry, ktoré išli pred nimi. Nariadil opatrný postup, predsa len mesto bolo pod útokom, a okolité ruiny budov vytvárali skvelý priestor na prepad. V stiesnenom priestore Tauroxu, spoločne s jeho mužmi, sedel Guvernér. Seržant cítil jeho diskomfort, nebo zvyknutý na stiesnené priestory transportu. Harland vedel, že ho musí dopraviť k Valkýre a tá do Pevnosti, kde už na neho čakala veľká časť armády a jeho poradca Sarmuel. Pri spomienke na obra prebehol seržantovi po chrbte mráz. Nikdy sa v jeho prítomnosti necítil dobre. Ani po 35 rokoch služby si nevedel pomôcť a reagoval rovnako. Zdalo sa mu to ako včera, keď s Guvernérom, vtedajším poddôstojníkom planetárnych defenzívnych síl, plánoval posledný útok na pozície nepriateľov. 

Vtedajší veliteľ nechal celý plán na mladého dôstojníka, chcel sa len zúčastniť posledného úderu na rebelov a získať všetku slávu pre seba. Obliehanie poslednej bašty trvalo pár týždňov. Nakoniec ich obrana poľavila a planetárne sily vnikli do ich poslednej pevnosti. Miestnosť za miestnosťou, chodbu za chodbou postupovali jednotky a čistili ich do rebelov. Až ostala tá posledná. A v nej dvaja vodcovia povstalcov. Vedomí si zbytočného odporu, pristali na diplomatické vyjednávanie. Do vnútra smeli vojsť len hlavný veliteľ, jeho mladý zástupca a desiatnik Harland. Po niekoľkých minútach sa z miestnosti ozvala streľba a neľudský rev.

Oficiálna správa uvádza, že zradcovia napadli imperiálnych zástupcov a zákerne zavraždili hlavného veliteľa strelou do hlavy. Následne boli zabití odvetnou paľbou veliteľovho zástupcu. Miestnosť podľa správy opustili dve živé osoby. Avšak v skutočnosti boli tri.  Zástupca veliteľa, desiatnik Harland a plášťom zahalený tajomný obor, ktorý podľa očitých svedkov bol väzňom rebelov a prežil záverečný masaker. S odstupom času však všetci, ktorí si tajomnú postavu pamätali, umreli za záhadných a nevysvetliteľných okolností.

Prvý seržant Harland, veliteľ Guvernérovej osobnej gardy, mal v živej pamäti každú sekundu toho dňa. Dobre si pamätal ako vošli do slabo osvetlenej miestnosti. V jej strede na tróne sedela mohutná postava zahalená v plášti. Pod jej nohami ležali nehybne dve telá. Telá veliteľov rebélie. Skôr ako šokovaný veliteľ zareagoval, postava začala rozprávať. Rozprávala o možnostiach, moci a vláde nad planétou. Rozprávala stručne a vecne. Keď skončila, šokovaný veliteľ sa zmohol len na jediné slovo: "Zrad..." Nedokončil ho, nakoľko sa mu lebkou prehnal laserový paprsok a pretrhol niť jeho života. Potom otočil mladý dôstojník zbraň na Harlanda. Chvíľu váhal, ale keď nevidel žiadnu nepriateľskú reakciu, nakoniec zbraň sklonil. Narozdiel od svojho nadriadeného počúval dobre a videl možnosť, ktorá sa mu naskytla.

V priebehu najbližších 5 rokov sa mladý dôstojník prepracoval do generálneho štábu. Tam odhalil tajné sprisahanie, ktoré bolo spoločne za pomoci inkvizície potlačené. Za obeť padlo 90% vtedajších veliteľov planetárnych síl. Zo dňa na deň sa z neho stal hrdina celej planéty. Nasledovalo povýšenie a potom ďalšie a ďalšie. Až nebolo kam rásť vo vojenskej hierarchii. Onedlho za záhadných okolností umrel planetárny guvernér a hrdina impéria, najvyšší veliteľ planetárnych síl, bol jasnou voľbou, ktorá mala zaplniť prázdny trón. Nový Guvernér sa ujal vlády. 

Nerovnosť na ceste zatriasla vozidlom. To vytrhlo Harlanda zo zamyslenia. Kým sa znovu začal sústrediť na poslednú časť ich cesty, spomenul si ešte na to, čo im tajomná postava povedala. "Jedného dňa, neviem ktorého, prídu. Prídu po mňa, aby ma odvliekli v okovách, Prídu, aby vás všetkých pozabíjali. Musíme sa na ten deň pripraviť, na tom jedinom bude záležať."

Prvý seržant Harland tušil, že ten deň práve nastal.

ARMY LISTY

Garda sa postavila nepriateľovi v zložení 2 batalionov. Prvý bol custom regiment (reroll d6 na heavy zbrane a reroll 1 na wound na flameroch) s vigilus upgradom (chimérová formácia, kde za 1cp môže jednotka vystúpiť po pohybe transportu), druhý boli scioni (kappic eagles, transportný špecialisti). Zostava bola nasleovná: 

2x Company commander
3x Infantry squad s flamerom
2x Veterans s 3 plasmami
3x Chimera (dual heavy flamer)
2x Gryphonne Chimera (autocannon, heavy flamer)

Tempestor prime (fista)
Lord Commissar (fista)
2x9 scionov s 2x volleygunom
1x10 scionov (len hot shot lasguny)
3x Taurox Prime (autocannony a taurox battle cannon)

Rýchla transportná skupina s flamermi na pálenie zblízka, scioni sú zas super keď vystúpia (ignorujú postih na heavy a majú plus +1BS). Temný anjeli (muhahaha) sa dostavili v jednoduchšom zložení, mali len 1 battalion, ale za to naplnený oveľa viac ako ja. Čo sa tam zmestilo ? Toto:

Master Lazarus
Sammael
Interrogator-chaplain na biku (fista)
3x5 intercessorov (pw sword)
5x Ravenwing bike (melta, combi-melta)
2x5 Ravenwing Blackknightov (pw sword)
Devastators (4x lascannon, cherub)
Devastators (4x plasma cannon).

Takže nie málo modelov, je tm zdržovačka (primarisovia), naháňačka (motorky s charmi) a hard-hitovačka (obe skvady devastátorov ma budú bolieť).

MISIA

Tú sme si tak nejako navrhli sami. Nakoľko išlo o z jednej strany rescue mission (dostať guvernéra do lietadla a do pevnosti k jeho armáde) a na druhej strane ambush (Dark Angels čakajú, kam príde ich cieľ a pokúsia sa ho zajať). Ja som si teda vyložil všetky transporty do 24" od kraja pozdĺž stredu stola (IS vpredu, scioni v strede, vzadu sú plasma veteráni). Prvé kolo má garda, ktorá sa ale môže len pohnúť vpred (bez advancu, predsa treba postupovať opatrne).


Dark Angels mali nasledovný deploy. Obyčajné motorky prídu na na začiatku druhého kola (ako hliadkujúca patrola) hocikde od okraja v polovici stola kde nie je landing pad (môžu strielať a chargovať). Black knighti prídi na začiatku druhého kola z okraja stola kde som začínal (do 6" bez streľby a chargu). Predstavujú mobilný element, ktorý čakal na signál z konkrétneho letiska a tam sa bez meškania vydal. Zvyšok jednotiek sa deployuje v hociktorom kole a to tak, že ho súper umiestni do hociktorého terené alebo do b2b kontaku s ním. Vždy tak, že deploynutá jednotka vyresolvuje ataky a potom sa ide na ďalšiu jednotku. Devasti vždy cielia najbližšie vozidlá.


Guvernér (tempestor prime) sa musí do 5. kola dostať do Valkýry a tá musí vzlietnuť (tu sme sa bavili, že bude asi najlepšie ak bude najskôr v hoover mode a bude odlietať ponad cestu, ktorou prišiel konvoj (naookolo sa týčia vysoké budovy a toto je najpriamejšia cesta preč).

TURN 1

Ja sa len pohnem dopredu a idem sa čudovať kde sa kto objaví. Začne sa veľké odpaľovanie transportov. 


Prvá jednotka devastov (s lascannonmi) sa objaví v mechanicus sektore a spustí paľbu. nemyľne odpaľuje vedúci Chiméru a načína druhú. Ta dostane sprchu od plasma cannonov, ktoré sa objavili na opačnej strane landing padu. Tu trochu nepadnú kocky a prežíva s 2w. 


Následne sa v okolitých ruinách zhmotnia dobre ukryté dve jednotky intercessorov a zredukujú vystúpenú jednotku gardistov na 4ks. Všetko ostatné ostáva skryté (čiže lazarus a tretia jednotka intercessorov).


Letecká fotka pekne zachycuje deploynutých mariňákov v ruinách. Môžeme ísť do druhého kola, čas odletu sa blíži treba speedovať k valkýre.. 


TURN 2

Jeden Taurox s komisárom a scionmi presmerujem na krídlo, zvyšok sa pohne dopredu. Z poškodenej chiméry ešte vypustím infantry squadu a takisto pustím na vzduch aj jedných veteránov. Až na poškodenú chiméru sa všetko hýbalo vpred (čiže horšia bs na vozidlá).


Chiméry s plameňometmi sa zamerajú s plasma veteránmi na intercessorov v najbližšej ruine, plameňomety sa vcelku ukázali a dokázali zabiť troch z nich. Štvrtého dostali plasmy (neprepaloval som ich lebo nebol order) a tak tam ostal len seržant. Toho hrdinne nabehli gardisti, ale nič mu neurobili. Na oplátku z nich on začal robiť plátky.


Sústredená paľba tauroxov (d6+4 autocannony x3) premazala devastov s lascannonmi (tých som sa bál asi najviac), podarilo sa mi odstreliť cheruba, seržanta a 2x lc. Chiméry následne skúsili svoje autocannony na druhých devastov, ale tá 5+ a len 2 výstrely na každej absolútne nič neurobili.


Na okraji stola sa objavuje Ravenwing s obomi charmi, všetko je našťastie mimo ich dostrel, takže zadný voj čaká skúška až v ďalšom kole. No skôr smrť ak skúška.


Devasti sa opäť zamerajú na vedúce vozidlá. Dva lascannony bez omylu odpaľujú ďalšiu chiméru (2 hity 2 wondy 10d), plasma cannony sa rozdelia na taurox a poškodený chiméru (2w). Taurox dostane 4d a chiméra 2w, ide sa sejvovať na 6+. Hádžem a padne 3 a 6. Samo ako v každej hre sa proste aspoň 1cp musí minúť na zbytočný reroll. Hádžem a ... 


Jednotka, ktorá vystúpila zo zničenej chiméry je následne preriedená streľbou od intercessorov a doráža ju Master Lazarus, ktorý sa zhmotnil pri ruine a neohrozene sa vydal do boja. Na krídle sa jednotka motoriek pustila do gardistov (asi 7 m=rtvych) a meltami do tauroxa (0w, tu bola ozaj smola pri woundovaní), následný charge do taruxou, ktorý stráca 3w.


TURN 3

Ideme dopredu. Taurox s primom ide čo to dá k landing padu, jeho obsah ale ostáva vo vnútri v bezpečí. Všetko ostatné ide z transportov von. Pred lazarusa vystúpy jednotka s hot shot lasgunmi, z loknutého tauroxu za jednotka s komisárom, ktorá sa zameria na zvyšných lc devastov.


Vďaka warlord traitu od kappix eagles, môže tempestor vydávať rozkazy na 24" a z transportu. Takže nahodí first rank fire second rank fire a Lazarus pocíti silu popravčej skvady. 37 výstrelov na 2+ woundujúcich na 4+ (vďaka stratagemu čo dáva plus do sily). Výsledkom je asi 16w, ktoré ani ten 4++ save neustojí.


Devasti s lc následne padajú na sprchovanie hot shotmi a volley gunmi z druhej jednotky. Spoločná paľba tauroxov a plasma veteránov (druhá skvada vetov šprintovala k tauroxu s warlordom) znamená, že prežíva posledný plasma cannon.


Na ladning pade sa objavuje posledná jednotka Intercessorov. A nasleduje súperovo kolo, kde to bude vybuchovať o sto šesto.


Ešte nutno podotknúť, že skryplená chiméra dokázala upáliť posledného intercessora v ruine, ktorému sa nepodarilo dosekať posledných gardistov v cc. Celkový overview na bojisko, kde pekne vidno, čo sa kam pohlo a čo následne zmizlo.


Motorky dajú plný kotol a priblížia sa k zadným chiméram (tie už sú prekvapivo prázdne, lebo veti išli forward). Pekne si to knechti rozdelia a jedna jednotka ide po jednej chimére, tá druhá po druhej.


Ešte plná ulica.


Na krídle sa motorky odviažu z kombatu s tauroxom a doslova zdevastujú boltrami jednotku scionov, kde prežíva len seržant a volley gun (čiže cp na autopass sú nutné). Posledný plasma cannon doráža woundnutú chiméru.


Streľba na zadné chiméry dopadla podľa očakávaní. Obe sa porúčali zo stola. A ako je pri plasmách zvykom. tak v každej jednotka sa aj napriek rerollom od sammaela porúča jedna motorka na 1ku. Sammael si to ešte chargne do tauroxu, ale to wound nejde a hádže asi 5x 2jku. 


Ako vidíte, oprátka od Dark Angels sa zaťahuje okolo gardy. Uvidíme čo s tým spravíme.


TURN 4

Sily sa preskupia. Obe jednotky plasma veteránov sa postavia k motorkám, scioni s warlordom si vystúpi na landing pad. Tauroxy už len ostanú stáť o pokúsia sa rozdať nejaký damage kým budú na rade oni. 


Intercessory na landing pade sú prvý problém. Paľba od tauroxu ich načechrá. A následne sa opakuje hot shot inferno (2+ hit +1S), a z jednotky ostáva len seržant. Poškodený taurox doráža plasma cannon. 


Veteráni skúsene s ordrom na reroll jednotiek odpália zo stola jednotku motoriek. Jedna jednotka ešte nabehne podporiť close combat, kde sú proti presile scioni s obomi commandérmi.


V súperovom kole sa pokúsi seržant chargnúť jednotku scionov. Nebol to ale dobrý nápad (nielen kvôli relika u warlorda, ktorá hovorí že ak trafím v overwatchi trafím modelom do 3" od neho, súperova jednotka má polovičný výsledok na charge). Trafil som. Ale toľko krát, že to seržant nerozdýchal a umrel.


Takže po mojom kole to vyzeralo nasledovne. Motorky v úctihodnej vzdialenosti, okolie landing padu vyčistené, obrana zaistené. Warlord pripravený nastúpiť v ďalšom kole. Čo by sa mohlo pokaziť ? Najskôr sammael ešte dorazí taurox v kombate v mojom kole.


Motorky sa nahrnú dopredú a odpaľujú druhý taurox vedľa divokého close combatu, do ktorého sa následne pridávajú a ja pridem o všetkých zvyšných scionov a veteránov. Ustojí to len 1 commander. Následne Sammael likviduje posledný taurox, ku ktorému si doletel.


TURN 5

Warolord nastupuje do Valkýry, ktorá sa dvíha z landing padu a pripravuje sa na odlet ponad vraky horiacich transportov. Jednotka scionov ho však nenasleduje, bude ich potreba na stole, aby zaistili jeho únik. Každý výstrel sa bude v tomto kole počítať.


Valkýra sa teda rozletí a posunie sa o svojich 20ô v hoover mode. Ponad sammaela a zvyšky close combatu. Posledné preskupenie a ideme sa vysporiadať z hrozbami. Najskôr dostane sammy sprchu od plasma gunov, tam to ale celkom nepadá mne a padá súperovi na invul. Potom sa do neho oprú volley guny a zredukujú ho na posledný wound (už mal nejaký damage predtým na sebe). Ostáva mi 6 hot shot lasunov a pištoľ. Nemám už cp na lepšiu silu takže to nahádžem na 3+ a 6+ (boha aj s t6 na tom jetbiku). Prechádza 1wound. Save - 2. Reroll za cp. Save - 3. Sammael umiera. Toto bol extrémne dôležitý okamih, lebo sammy s jeho mečom a pohybom pri valkýru znemanal istú smrť ... lebo ... 


... pred valkýrou ešte číha Interrogator-chaplain s fistou a všetkými možnými buffmi za litánie. Je to jednudochu cc mäsiar a ja mu nemá ako zabrániť v tom aby Valkýru nachargoval. Je od nej asi na 7" ale súper hádže skúsene 11. Takže sme si to dali trošku cinematicky.


Kaplán pridáva na motorke a cez vrak jedného z vozidiel skáče na vylkýru. Púšta riadidlá motorky a pristáva na kokpite. Pridržiavajúc sa jednou rukou, tú druhú s power fistou napriahne k úderu ... 


Z piatich úrokov triafa všetkých 5 (nemal litániu na reroll ale na lepší damage). Z tých piatich hitov wounduje na 3+ štyri z nich. Každý wound je pri dobrom hode 4d. A ideme na damage. Kocky padajú a ... 1, 1, 1 a 2. Čiže dokopy 8D pre valkýru. Ufff, to bolo tesné. Dostala sa síce na druhý profil ale to je nebráni v ďalšom kole opustiť stôl. Kvôli minutému cp na záchranu sammaela chýba kaplánovi to cp na možnosť búchať druhý krát.

Takže za zvukov kvíliacich motorov sa Valkýra prepína do fly modu a guvernér uniká  svojim prenasledovateľom, aby sa pripojil k svojmu poradcovi a armáde.

Harland strčil guvernéra do Valkýry. Projektil sa odrazil od boku transportu tam, kde ešte pred chvíľou bola jeho hlava. "Odlet." oznámil príkaz pre pilota. Odpoveďou mu bol zvuk zvyšovaného výkonu v motoroch lietadla a jemné chvenie trupu. Guvernér sa k nemu otočil, očakával ospravedlnenie a to, že sa so svojou jednotkou pridá k nemu. Jediné na čo sa Harland zmohol, kým sa otočil smerom k svojim mužom, bolo rýchle zasalutovanie. Valkýra vletela do jeho zorného pola, to už ale mieril zbraňou na približujúcich sa nepriateľov. "Strieľajte podľa uváženia, nesmô ohroziť transport."

Vo voxe sa mu ozval známy hlas. "Harland, čo ste to spravili ?". Nedokázal sa sústrediť aj na streľbu, tak sa zohol do krytu, aby mohol odpovedať. "Pane, musíme zdržať postup nepriateľa. Odviesť jeho pozornosť na nás. To vám poskytne dostatok času opustiť vzletovú zónu a dostať sa do Pevnosti. Nebola žiadna iná možnosť."  Odpoveďou mu bolo ticho. Počul len guvernérov ťažký dych. Využil tento moment, aby sa postavil a pokropil najbližšieho nepriateľa dávkou zo svojej hot-shot pištole. Vedľa neho sa zosunulo telo.. Obrovská diera po explózii boltrov munície v jeho torze napovedala, čo sa stalo. Slučka sa stiahla. Teraz neostáva nič iné ako umrieť so cťou. Aj napriek filtrom jeho respirátoru zacítil slabú vôňu ozónu. Zrak mu oslepila oslňujúca žiara pár metrov od neho. Kým sa jeho zrak prispôsobil, na miesto záblesku stála jednotka mohutných postáv. Posledné slová ktoré počul zneli ako vyrieknuté samotným démonom: "Calibanský protokol aktivovaný". Posledné čo uvidel bol záblesk v hlavni storm bolteru mieriacej na neho.

Kým sa rampa so škrípavým zvukom definitívne zavrela, uvidel Guvernér naposledy svojich mužov. Stáli tam, bránili sa do posledného dychu, tak ako to robili po celý čas pod jeho vedením. Posledný pohľad na nich mu prerušili tajomné záblesky v okolí pristávacej plochy. Sarmuel mu povedal, čo to svetlo znamená. Vedel, že vojna o ich vlastné životy, sa práve začala. 

+++ Alessan +++

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára