štvrtok 3. septembra 2015

Astra Militarum vs. Tyranids (1.850 pts.)

Infestation of Kallth


A mind without purpose will wander in dark places.

Astra Militarum: Army List
Tyranids: Army List

Stručný taktický battle-report s obrázkami: Astra Militarum vs. Tyranids (1.850 pts.)


Vzduch bol odrazom diania na planéte. Ťažko dýchateľný, zamorený množstvom spór, ktoré sprevádzali planetárny útok Tyranidov. Narýchlo zostavené jednotky imperiálnej gardy spoločne s ťažkými mechanizmami zhŕňali mŕtvoly z posledného stretu  na hromady. Prvé z nich už olizovali plamene očistného ohňa. Intenzita boja neumožnila ani dôstojné uloženie ostatkov obetí z radov gardistov. Ich druhovia, ktorých zachmúrené tváre ožarovali len zášlehy plameňometov, vykonávali svoju prácu rýchlo a efektívne. Ďalší útok mohol prísť  čoskoro a defenzívny perimeter musel byť pripravený na ďalšiu vlnu vojsk Veľkého požierača.

Veliteľ Vrask nesledoval dianie okolo seba. Jeho pohľad smeroval zatiaľ k vzdialenej mase hemžiaceho sa chitínu. Doteraz sa im podarilo odraziť štyri priame útoky. Avšak ten posledný si vyžiadal vysoké straty. Očakával, že tyranidi zmenia taktiku a nasadia do boja väčšie "kusy" zo svojho arzenálu. "Budeme pripravení." prebehlo mu mysľou.  

Misia - Emperor´s Will (home objective za 3VP)
Deploy - Vanguard Strike
Night Fight - Nie
Prvé kolo - Tyranids
Ukra​​dnutá ini - Nie
Deploy - ja som vyložil na stôl všetko okrem 1 platoony, ccs a vendett s flamer bombami. Súperovi ostal v rezervách warlord v pode a mucolid spóra. Hore vyložil fexov s wariiormi, potom nasleduje tyranofex (šedý bez rúk) a tervigona (čierna), v ruine sú artilerky a pod nimi exocrina (modrá) s ďalšími warriormi.

Vybudovaná obranná línia poskytovala dostatočný kryt pred nepriateľskou paľbou. Aj napriek dôslednej príprave však neposkytovala absolútne bezpečie pre mužov kryjúcich sa za ňou. Sústredená paľba tyranidov si vyžiadala množstvo životov. Výkriky mužov zasiahnutých nepriateľskou "živou" muníciou sa niesli nad bojiskom. 

Turn 1 (Nids): Advance dopredu, tervigona porodila nejaký cover. Kompletná streľba do platoony s priestom si vyžiadala straty vo výške cca. 70-75%, čiže podľa imperiálnych štandardov úspech.

"Vrask sprievodnému tanku, postarajte sa o artilériu ukrytú v ruinách. Veliteľský tank sa vysporiada s väčšími cieľmi." Cítil vibrácie svojho tanku. Cítil jeho nedočkavosť po akcii. "Muži impéria, za Cisára, za Cadiu." Výkriky umierajúcich prehlušil rev hlavnej zbrane, ktorá zasypala najbližšiu obludnosť projektilmi. "Ďalší zárez pre Starú Krásku." pomyslel si.

Turn 1 (IG): Takže platoona sa skonsolidovala okolo svojho preachera a zakryla voľné miesto pre nidí drop pod. Odvetná streľba bola slabá a tak sa  samotný Pask postaral o Exocrinu vďaka kope rendingových woundov (first blood), jeho bodyguard vďaka spil fire ordru zabil jednu artilerku v ruine. Na tie som potom pretlačil ešte 2W s jednou wyvernou. Inak nič podstatné.

Pozície imperiálnych síl boli pod neustálym útokom. Priamu paľbu prekrývala tá delostrelecká. Spórické míny, dopadajúce na cadiáncov, si vyžiadali vysoké straty. Vojaci umierali na popáleniny od kyselín, malé črepiny chitínu trhali telá gardistov na kusy. Z oblohy sa zniesla obrovská silueta, ktorá na chvíľu zatienila bojisko. Tyranidský transport, ktorému nehrozila žiadna hrozba z protileteckých zbraní, sa pomaly zniesol k zemi. Z jeho útrob sa do boja zapojil ten najväčší biomorf, akého zatiaľ Vrask na bojisku videl.

Turn 2 (Nids): Obliehanie pokračuje. Príde warlord v pode. Streľba sa oprie znovu do platoony a prežíva len priest s 5 šťastlivcami. Súper sa snažil ešte očarovať paska, aby mu znížil BS, ale vďaka relicu a deny na 5+ sa tak nestalo.

Vrask sledoval ako druhá salva zo sprievodného tanku roztrhala delostreleckú podporu nepriateľa na kusy. Zato jeho cieľ sa zdal byť nezastaviteľný. To množstvo striel by zabili každú inú obludnosť takmer okamžite. Táto sa však držala života ako sa len dalo. "Prepáčte veliteľ, ale tento bude náš" ozvalo sa mu vo voxe. Vzduch preťali výstreli z las-kanóna, ktoré sa zahryzli do tela beštie, ktorá v smrteľných kŕčoch dopadla na zem. "Letecká podpora hlási príchod. Cieľ neutralizovaný."

Turn 2 (IG): Z rezerv príde jedna detta, platoona a veľké velenie. Pask ohlodá tyranofexa na 2W, jeho bodyguard zmaže artilérku v ruine. Detta potom doklepne tyranofexa s LC (keby prežil s 1W asi by ma kleplo). Platoona s frfsrf pretlačí jeden wound na wariiorov. Wyverny nerobila žiadny väčší damage. Priest sa ešte preipojí ku conscriptom s commissarom a chargne tervigonu. Vďaka rerollu na hity za zealot a reroll na woundy za hymny pretlačm na tervigonu 8W a vďaka zlému rolu na armour savy tam ostáva warlord s posledným woundom.

Voxom sa šíril hlas otca Joaniusa, hymnus k Cisárovi vlial do členov jeho jednotky nové sily. V boji na blízko s nepriateľským behemotom to dokonca vyzeralo, že majú prevahu. Beštia bola doslova zaplavená telami gardistov a tak jej sporadické útoky síce zabili niekoľkých nešťastných gardistov, ich miesta ale v okamžiku zaplnili ďalší. Rezervná čata, ktorá istila Vraskove ľavé krídlo sa zamerala na najbližší cieľ v dostrele ich ľahkých zbraní. Mrštné netvory neváhali ani chvíľu a vrhli sa na gardistov, ich zbrane oddeľovali končatiny od tiel a prechádzali brnením ako papierom. Spovedník Jeremiah sa zo svojím palcátom zapojil do boja. "Spravodlivosť cisára je nekonečná". 

Turn 3 (Nids): Streľba na úzko zoradený blob ide mimo vďaka scatter dice. A tak po streľbe nasleduje charge. Fexovia, jedny warroiry a gaunti idú pomôcť warlordovi, warriori chargnú platoonu. Vďaka fearless od priestov sa ale držím v kombate. Posledný carnifex si to vyberie smerom k paskovi.

"Bezprostredná hrozba. Potrebná terminácia." Telá menších tyranidov sú trhané zbraňami sprievodného tanku. Avšak ich väčší doprovod prežíva, ani paľba zo všetkých zbraní jeho tanku nestačila na jeho zabitie. Všetky zbraňové stanoviská hlásia nabíjanie. "Pripravte sa na čelný náraz."

Turn 3 (IG): Príde druhá detta. Bodyguard vymaže warriorov. Pask to nasolí do carnifexa. Z cca. 7W od punisheru (s nejakými rendami) prejdú len 3, bodyguard s LC a MM netrafí a tak je to na Paskovi. LC a MM trafia, woundnú (aj vďaka prefered enemy) a súper na 5+ cover hodí na 3 kockách 5, 5 a 6. Ups, tak toto ma možno bude mrzieť. Detty pretlačia na tervigonu 3W.

Náraz však neprišiel. Vrask nepátral po dôvodoch, prečo sa tak stalo. Zbraňové systémy však stále nehlásili potrebný stav. A tak čakal, tie sekundy sa vliekli ako hodiny. Z voxovej komunikácie vyrozumel, že jednotka vedená spovedníkom Jeremiahom síce zlikvidovala ohromnú beštiu, ktorá stála zrejme v čele tyranidského útoku, ale následne sa dostala do stretu, z ktorého pre nich nebude východiska. "Cisár ochraňuje." Rezervná čata sa tiež dostala zo svojej potýčky a spolu s Vraskom sa chystali zasadiť úder do nepriateľského tyla. 

Turn 4 (Nids): Streľba skoro žiadna, okrem podu čo sa snaží zničiť wyvernu v ruine, ale moc sa jej to nedarí. A potom charge, gaunti chcú ísť do cc pomôcť warriorom, ale failnú. Carnifex potrebuje 8" na charge, dáva ale len 7 aj s rerollom za fleet. Takže som si strašne vydýchol. Uff. V cc potom platoona dorazí warriorov a scripti pretlačia posledný wound na warlorda (slay the warlord).

Tentoraz nič nenechal na náhodu a oba tanky rozmetali najbližších tyranidov z bezprostrednej blízkosti. Nával projektilov doslova rozomlel netvorov na kašu. Spev spovedníka Jeremiaha, doteraz sa šíriaci voxovou sieťou, ustal. "Veliteľ Vrask vzdušnej podpore, eliminačný protokol. Zabite všetko vo svojej blízkosti. Blížime sa k pozícii 31.27."

Turn 4 (IG): Platoona sa rozbieha k nidskému home objectivu v lese, cestou vymaže unitu gauntov. Detty (jedna v hoovri) len tak tak finišnú tervigonu. Pask sa postará o posledný fexov wound, bodyguard redukuje warriorov nejakými woundami. V cc scripti držia chumel nidov pri sebe, ale dlho už neprežijú. Priest spieva ako o život ale ani to nestačí a tak z cc konsoliduje kopa tyranidov všetkými smermi.

Turn 5 (Nids): Jeden fex sa rozbene do deploy riešiť wyverny, druhý zas vendetty. V mojom deployi umiera ignorovaný zvyšok platoony, wyverny sú holodané na posledné HP.
Turn 5 (IG): Pask maže warriorov pri bastione. PCS s flamermi a plattona vymaže gauntov. Detty pretlačia nejaké woundy na fexa a drop pod. Hádžeme na 6 kolo a ... hrá sa ďalej.

Vedel, že znovu odolali. A tentoraz zasadili nepriateľovi ranu, z ktorej sa bude dlho spamätávať. Množstvo mŕtvych gigantov okolo neho to potvrdzovalo. Vzdušný priestor križovali Vendetty, ktoré likvidovali posledné zvyšky inváznej sily.

Turn 6 (Nids a IG): Jeden fex chargne wyvernu a zmaže ju, drop pod ukončí druhú wyvernu. Druhý fex chargne dettu, ale tá prežije s poledným HP. PCS je pramazaná strešbou, nepasne LD ale runuje len 3" rovno na objective a tam sa v dalšom kole zastaví. Blob sa posúva bližšie k objectivu pre prípad siedmeho kola. To sa ale nakoniec nehrá.
Po spočítaní bodov je výsledok nasledovný:
I​mperial Guard 6 (3VP za obj., first blood, slay the warlord a linebreaker) : Tyranids 4 (3VP za obj., linebreaker).​
Súperovi ďakujem za super hru a teším sa na ďalšie.

Obrancovia Kallthu mali dôvod na oslavy. Po mesiacoch ťažkých bojov sa imperiálnym silám podarilo zlomiť časť úľovej flotily. Hrozba tyranidov pre túto časť impéria bola odvrátená. Otázkou zostalo na ako dlho. 

Veliteľ Vrask počas kampane predviedol svoje veliteľské schopnosti, čím len potvrdil dobrú voľbu Plukovníka Kernna, ktorý ho menoval veliteľom motorizovanej časti 715-teho regimentu. Stará Kráska, Vraskov veliteľský tank, zaznamenal najvyšší počet potvrdených zabití z radov obrích beštií a tým vydobyl pre Vraska jeden z mnohých čestných tiulov: Ochranca Kallthu - Ničiteľ beštií.

+++ Alessan +++








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára