pondelok 9. mája 2016

Assaul on Black Oil vol. 4

Kill the Xenos !
Burn the Heretic !
Purge the Unclean !


Nastal opäť čas vytiahnuť modely z poličky a vytiahnuť do boja. Áno presne tak, cez víkend sa v Brne konal ďalší zo série útokov na Black Oil. A keďže pre uvedené miesto, turnaj a jeho formát mám slabosť, nemohol som na ňom chýbať. Zase raz som si prešiel opakovanými patáliami s účasťou a tak z plného auta som išiel nakoniec sám.  

Army list

Na poslednom Assaulte som otestoval skoro "plný" ravenwing, a ukázal sa ako dosť silný. Takže tentoraz v liste nastali celkom výrazné úpravy. Samozrejme ho neviedol nikto iná ako Interrogator-Chaplain Zophael zo sedla svojej motorky. Mám pre tento model slabosť a ako najväčšiu možnú mlátičku, ktorej možno dať bicykel, ho na stole chcem mať. Spoločnosť mu robili:

HQ
Interrogat​or-Chaplain (110), bike (20), pw fist (25), auspex (5) - 160
Troops
Sc​out Squad (55), +5 add. scouts (55), 10x bolter (0), melta bomb (5) - 115
Tactical Squad (70), +5 add. marines (70), plasma (15), combi-plasma (10), melta bomb (5) - 170 in dedicated transport 1
Elites
Comm​nad Squad (90), 5x melta (50) - 140 in dedicated transport 2
Ravewing Commnad Squad (120), +2 add. bikers (80), apothecary (30) - 230
Fast
Assa​ult Squad (70), +5 add. marines (5), 10x jump pack (30), 2x flamer (10), pw fist (25) - 205
Ravenwing​ Bike Squad (75), +2 add. bikers (50), 2x grav-gun (30), melta bomb (5) - 160
Dedicate​d transport 1 - Rhino (35) - 35
Dedicated transport 2 - Drop pod (35) - 35

Taktické okienko

Oproti poslednému listu, z ktorého sa porúčala jedna bike commanda, jedny motorky a attack biky, som zvolil prístup z každého rožka troška. Keďže sa hrali len kartičkové misie, dôležité bolo mať mobilitu a dosť jednotiek, ktoré by ich zaberali. 

Z posledných hier s DA som zistil, že 10 členná taktikála v rhine vie toho dosť vydržať, takže bola jasná voľba. Rhino im poskytlo nielen ochranu na prvé kolá, ale dodalo potrebnú pohyblivosť. Druhý troop slot potom vyplnila plná jednotka scoutov s boltrami. Ich infiltrácia sa hodí do misií kde treba skórovať čo najviac kartičiek v prvých kolách, prípadne outflank vie pomôcť s linebreakorom. 

Počítal som s nejakými tými vozidlami na stole, command squada v drop pode s 5 meltami bola teda jasnou voľbou ako anti-tank. Samovražedná skvada, ktorá príde zabije a umrie. Tak sa plánovalo a tak sa stalo. Ale o tom potom. V tomto slote samozrejme padla ďalej voľba na najlepší doprovod pre Zopaheala, ravenwing command skvadu v sile 5 kusov s apothekárom. Rýchle, super streľba, uchádzajúci close combat (s rerollmi za zealot ešte o niečo lepší). Spolu s kaplánom tvorili armádneho hittera, teda jednotku ktorá má vyriešiť skoro každý problém na stole, prípadne nasať kopu streľby a odľahčiť zvyšok armády.

List ešte dotvorilo 5 obyčajných motoriek s 2 grav-gunmi (za celý turnaj si ani raz nevystrelili) a melta bombou na seržantovi. A keďže som si naposledy zlepil 10 assault mariňákov, druhý fast attack slot bol jasný, s 2 flamermi, jump packmi a pw fistou pre seržanta. Opäť raz mobilná jednotka. Síce dedikovaná na boj z blízka, ale keď sa doň dostane nie je to väčšinou žiadne terno.

Všetkým mariňákom teda ešte treba ako plus pripočítať možnosť kombat skvadovať sa pri deployi, kedy sa dá počet jednotiek na skórovanie objektivov v podstate zdvojnásobiť. A to by bolo všetko z taktického okienka.

Kill the Xenos !

V prvej hre sa na mňa teda šťastie neusmialo a dostal som Hadov dakka list s 2 flyrantami, 2x2 Carnifexami (všetky tieto modely mali 2x tl devourer), 2x 20 gauntov, Venomthropa a Zoanthropa.

Deploy - Vanguard strike
Misia -  v prvom kole na ruke 6 kariet, potom každé kolo o jednu menej
Prvé kolo - Tyranids
Ukradnutá ini - Nie

Deploy. Súper sa vyloží na stôl. Dám rhino za LoS kopec, spodné motorky mimo dostrel Tyrantov a scoutnem commandu s chaplainom. Padol night fight, takže komanda by mala vydržať prakticky všetko. S rhinom som si nie taký istý. Uvidíme.
Turn 1 (Tyranids): Všetko ide dopredu. Jeden tyrant ide do motoriek, ale 2+ jink s rerollom drží. Druhý to potom napáli do Rhina ale na pen to moc nie je a tie dva glance savnem na cover save. Takže som prežil kolo, čo je celkom fajn. Je načase priblížiť sa.
Turn 1 (DA): Motorky vzadu idú k objektivu, rhino tak isto. Z rezerv príde drop pod, 5 melt je tak trochu useless. Ale tak terč si vyberú - Venomthropa. A tá to prekvapivo neprežije. First blood. Chaplain potom s komandou chargne jednotku gauntov a ako vidíte, zmažú ju na kompletku. Asi prvý krát čo som v close combate použil crozius, a bola to paráda.
Turn 2 (Tyranids): Vyjde slnko a ja prichádzam o bonus do jinku. Fexovia vzadu rozstrieľajú veteránov. Zoana odpáli drop pod. Flyranti a druhí fexovia to našijú do komandy. Umierajú 2 motorky.
Turn 2 (DA): Z rezerv prichádza assault skvada a obe jednotky scoutov (z outflanku k objektivom). Z rhina vypadne tacticala a spoločne s motorkami si podajú jedného fexa. Toho druhého chargnem motorkami a chaplain dostane možnosť sa ukázať. A tú využije. Knighty fexa trošku načnú a pw fista ho dokončí.
Turn 3 (Tyranids): Jeden flyrant premaže tacticalu, druhá dá dole 1HP z rhina. Na hity to súperovi ide, s pen hodmi je to horšie. Vďaka Cisárovi. Gaunti a fexovia nastrelia a chargnú komandu a ako vidíte prežil len chaplain, vybavili ale jedného fexa. Najvyšší čas začať assaultovať a podporiť cc.
Turn 3 (DA): Tacticala chargne gauntov a pomaly ich maže. Assaulťáci si to vybavia so Zoanthropou. Motorky sa potom dovalia do cc pomôcť chaplainovu, trochu ho načnú. Napodiv hádžem aj ten 4++ celkom obstojne, takže chaplain ostáva s 1W.
Turn 4 (Tyranids): Súper mi vymaže tyrantami obe jednotky scoutov. Ja v close combate dorazím fexa a gauntov.
Turn 4 (DA): Nejako sa s konsolidujem. A to je asi všetko, lebo súperovi na zemi neostali žiadne modely.
Turn 5 (Tyranids a DA): Súper si ešte poletuje. Ja už ho nenahádňam. Game over.

Hra sa končí a spočítame body. Súperovi sa nedarilo pri ťahaní objektivov a tak sa väčšinu hry len zbavoval tých čo nemohol splniť. Myslím, že konečný výsledok bol cca.: 
Dark Angels 8 (first blood, linebrekaer, 6 kartičiek) : Tyranids 4 (linebreaker, 3 kartičky).
Takže nakoniec vydreté víťazstvo pre Lionových synov. Súperovi ďakujem za hru. 

Burn the Heretic !

V druhej ma na stole očakávalo Dawexovo temné Mechanicum v zložení: 5x Rangers s arkebúzami, 2x10 Vanguardov s plasmou a haywirami, 9x infiltrátory, 5x Ruststalkery a dvaja Onagery (jeden anti air, druhý nie). 

Deploy - Dawn of War
Misia - 3 karty na ruke
Prvé kolo - Dark Angels
Ukradnutá ini - Nie

Turn 1 (DA): Motorková komanda naskautuje a vymaže rangerov. Tá meltov vypadne z drop podu a odpáli onagera. Toho nebezpečnejšieho. Motorky flatoutujú a assaulťáci sa kryjú za kopcom.
Turn 1 (Skitarii): Melta komanda sa porúča zo stola. Infiltrátory sa rozbehnú do stredu stola. Tie mršky sú fakt rýchle.
Turn 2 (DA): Komanda vymaže vanguardov. Motorky dajú dole 1HP z onagera a potom ho chargnú. Melta bomba zvládne dať jeden glance. Kraky nič. A assaulťáci sa pokúsia vyrezať 5 ruststalkerov, jeden ale ostáva žiť. Tacticala vysúpi k objektivu, rhinu ide k druhému.
Turn 3 (SKitarii), Turn 4 (DA): Infiltrátory sa pokúsia chargnúť komandu, ale failnú charge o 1". Smola. Ja komandou chargnem druhých vanguardov a tí sa porúčajú zo stola. Assaulťáci mlátia do ruststalkera, ale ten prežíva.
Turn 4 (Skitarii), Turn 5 (DA): Tak infiltrátory dochargujú pozabíjajú všetky motorky, ktoré sa na nich nabalili. Prežíva len chaplain, ktorému na moc skočia assaulťáci a posledného infiltrátora domlátia chainswordami.

Hra sa teda končí a je na čase spočítať body, kde po konečnom súčte vyzerá takto:
Dark Angels 11 (first blood, slay the warlord, 6 kartičiek +3 za wipe súpera) : Skitarii 2 (2 kartičky).
A zostava chaplaina Zophaela si zapisuje ďalšiu výhru. Súperovi ďakujem za hru.


Purge the Unclean !

Posledná hra mi do cesty priviala Tomasona a jeho neporazených Chaos Démonov (dosť nezvyčajná armáda, ktorú človek už tak ľahko nestretne na stole), 2x nurglácky Deamon princovia, flamery, 2x Soul Grindery a nejakí nurglingovia. Minimalistická armáda s vylepšeným savom. Bude to ťažký boj.

Deploy - Hammer and Anvil 
Misia - čím vyššie kolo tým viac kartičiek na ruke
Prvé kolo - Chaos Deamons
Ukradnutá ini - Nie 
 
Deploy. Súper sa deployne na jednu stranu. Ja na druhú. Nainfiltrujeme jednotky, najskôr súper nurglingov, ja potom scoutov. A boj môže začať. Assaulťáci sú vzadu v combat squadách.
Turn 1 (CH:S): Všetko sa valí dopredu. Soul Grindery strieľajú namotorky, ale tie vďaka night fghtu všetko sejvnú. Súper si ešte nasamonuje 10 plaguebearerov.
Turn 1 (DA): Ja pohnem skoutov k nurglingom. K plaguebearerom si to skočia assaulťáci a pár ich usmažia a zastrelia. Potom charge. čo to ešte zabijú. Motorky sa vyberú divokým turbo boostom dopredu v snahe vyhnúť sa princom. Drop podové melty nesklamú a odpália jedného Grindera. Dvaja z nich umierajú na výbuch. Tacticala sa vezie dopredu.
Turn 2 (CH:D): Prichádzajú flamers of tzeench a zabíjajú jednu motorku. Demon princovia čarujú ale všetko sa mi darí nejako sejvnúť. V cc vyrežem plague-ákov assaulťákmi. Druhý Grinder charge do veteránov. Na overwatch jede hit, jeden pen, nepasnutý 5++ a result 6. Muhahahahaha. My sme DA, kto je viac na overwatch. To bolo jednoducho EPIC !!!
Turn 2 (DA): Reagujem. Jedny motorky flat out preč. Komanda ide do nurglungov čo chargli scoutov. Vymaže ich chaplain single handed. Druhý assaulťáci chargnú flamerov potom ako ich pokropila tacticala. Druhá combat skvada letí k objektivu na dangerous sa zabijú dvaja a utekám, zastavujem sa palec od hrany stola. Ufff.
Turn 3 (CH:D): Princovia letia za kaplánom a zabíjajú jednu motorku. Famerom idú na pomoc nurglingovia. A to je všetko.
Turn 3 (DA): Ja sa otáčam komandou a skúšam plasmi do warlorda. Prejdú 3 woundy, ale 2+ jink je nad moje sily.
Turn 3 (DA): Motorky a tacticala sa pridávajú do cc a ... Rodinné foto.
Turn 4 (CH:D): Jeden prince vyrieši veteránov a tí umierajú. Druhý zosadne pred komandov s chaplainom. Bude cc. Čoskoro. Vzadu uhryzkávam s flamerov aj nurglingov. Ide to pomaly, lebo fista nechce trafiť.
Turn 4-5 (DA/CH:D)): Na stole nič zaujímavé nedeje. Tak si dáme osobný challange. Chaplain chargne so zvyškom unity. Berie challange. Prince útočí a dáva na neho 2 insta killové woundy, a ja hádžem invul - 4 a 4. Haha. Veteráni nasekajú princovi dole 2W, chaplain dá 2 fistou a súper hádže invul - 5 a 5. Muhaha. Hra sa pre čas končí, ale mešte dohádžeme challange, princ trafí z 9 útokov 2 a 2 woundne. Invul - 4 a 5. Nieeeee. Chaplain ide späť fistou, na 5+ trafí 2 z 3 a dá 2W. Súper hádže invul - 5 a 5. Toto je kombat, ako vyšitý. Nikto nechce umrieť. EPIC !!!

Najvyšší čas porátať sa, a najmä porátať body. Poďme na to:
Dark Angels 9 (first blood, linebreaker, 7 kartičiek) : Chaos Deamons 3 (linebreaeker, 2 kartičky).
Tretie víťazstvo pre Dark Angels. Súperovi ďakujem za super hru. Tak dobre som sa už nezasmial ani nepamätám.

V konečnom dôsledku znamenali tri víťazstvá pre partičku okolo Chaplaina Zophaela prvé miesto na turnaji, ktoré samozrejme potešilo. Hry boli zábavné aj zaujímavé. Aj napriek dobre mieneným radám (nedávaj toho onagera tak dopredu, necharguj tým soul grinderom tie 3 melty) v môj neprospech sa súperi zachovali vždy viac ako priateľsky. Všetkým ešte raz ďakujem za super hry.

A na záver ešte malé zhrnutie listu. Po dlhej dobe hrania W40k som mal konečne pocit, že každá jednotka, ktorú som zobral,robila presne to čo som pre ňu mal naplánované. Od samotného Chaplaina Zophaela s doprovodom, ktorý nasali toľko streľby koľko mohli a potom ničili v close combate. Väčšinou teda knechti padli, ale chaplain prežil v šetky tri hry, čo ma potešilo asi najviac. Plus si teda zapísal niekoľko výrazných zárezov na croziuse/fiste (2x Carnifex, 2x jednotka Skitarii, a prežitý cc s Deamon princom s insta killom, takže no fnp od apothekára). Motorky s gravgunmi za tri hry imobilizovali a zničili jeden onager. To bolo všetko. Dávali však mobilitu armáde, a na druhú stranu skórovali objektivy keď bolo teba.

Tacticala v Rhine vždy čakala na svoju šancu vyskočiť, nastrielať a možno chargnúť. Vyšlo to skoro vždy, takže spokojnosť. Scouti svojou inffiltráciou a outflankom robili presne čo mali, zaberali objektivy. A medzi nimi poletovali, najväčšie prekapenie, assaulťáci. Tieto moje zlatíčka boli vždy tam kde mali byť a dokonca vybojovali aj nejaké víťazne close combaty. Spokojný som s nimi, ešte si asi desiatku postavím.

Ale aj tak MVP turnaja ide komande s meltami v drop pode. Prišli, spadli, zničili a umreli. Vždy však z toho bol first blood a o súperovú nepríjemnú jednotku / vozidlo menej na stole. 

A to by bolo všetko. Ďakujem za pozornosť, za pluská a liky. 

+++ Alessan +++

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára