pondelok 1. júna 2015

The Steel Host / Dark Angels vs. Chaos:Space Marines (1.850 pts.)

13th Black Crusade

Cadian blood, ice in your veins. 
Cadian blood! No blood is more precious!

The Steel Host / Sentinels of Caliban: Army list
Chaos: Space Marines: Army list

Stručný taktický battlereport s obrázkami (niektoré sa nezmestili do blogu): The Steel Host / Sentinels of Caliban vs. Chaos: Space Marines


Cadia je v plameňoch. Abaddonove vojská ju zasiahli rýchlo a tvrdo. Nehostinná tundra a lesy sa hemžili prisluhovačmi chaosu, vedení svojimi nadradenými pánmi zo zradcovských légií zamorili. Nie všetky Kasr-e odolali a tak horizont zaplňovali husté stĺpy čierneho dymu, zospodu osvetľované horiacimi ostatkami pevností. Každý z nich tichým pomníkom odvážnym obrancom, ktorý prehrali svoj boj, aby ďalší mohli bojovať ďalej.

Misia - Black Crusade (z knihy Battle Missions): v podstate hra na kill pointy s pár špeciálnymi pravidlami
De​ploy - upravený Dawn of War (nie 12" ale 9" od stredu stola)
Prvé kolo - Chaos: Space Marines
Ukradn​utá ini - Nie
Night fight - Nie

Special rules -
War without ends - každá jednotka s výnimkou vozidiel sa vracia do hry potom ako bola kompletne zničená. Prichádza v ďalšom kole s ostatnými rezervami (hádže si na to či príde, v 4. kole príde automaticky),​ ak je takáto unita opäť zničená, dostane za ňu hráč ďalší kill point
To the Death - všetky unity, ktoré nie sú fearless dostanú stubborn a preferred enemy USR

Z veže svojho tanku pozoroval veliteľ Vrask pozície nepriateľa. Zatiaľ v ich líniách nezaznamenal žiadnu hrozbu pre svoju squadronu Leman Russov. Postup chaosu zastavili pred pár dňami, odolávali postupným útokom, keď sa cez nich pokúšala prevaliť vlna za vlnou nepriateľských vojakov. Pri poslednom útoku prišili o poslednú pechotnú podporu, poslední žijúci zabezpečovali transport ranených. V súčasnom stave im velenie nemohlo zabezpečiť podporu zo síl imperiálnej gardy, avšak tá nakoniec prišla z najmenej očakávanej strany. Sám Majster Azrael vyčlenil časť jednotiek jednej z nástupníckych kapitúl, aby vystužili obranné pozície. Aké bolo Vraskove prekvapenie, keď namiesto Rhín plných mariňákov dorazila neveľká skupina motoriek.

Scout: Sammi ostáva na pozícii melta biky sa schovávajú za terénom, rovnako aj Black Knechti.

"Veliteľ Vrask." zaznel mu vo voxe hlboký hlas vodcu mariňákov. "Budete tvoriť centrum našej pozície. Moji bratia sa postarajú o ochranu oboch krídiel. Podporná paľba, útok len v nevyhnutnom prípade." Potvrdil príjem. Ťažkopádne tanky boli na túto úlohu najvhodnejšie. Musel sa postarať o to, aby mariňácke motorky prežili. Bez ich podpory budú jeho tanky ľahkým cieľom a pri množstve pechoty, ktorou Despoiler disponovoval to mohla byť otázka niekoľkých minút kým sa niekomu podarí pripevniť k trupu krak granát alebo melta bombu, čím by bol osud tankov spečatený.

Turn 1 (CH:SM): Z rhina sa vyvalia mariňáci, zabijú seržanta z melta motoriek. ML Havoci dajú dole 1HP z commanderovho​ bodyguarda. Inak nič podstatné, všetko je buď ďaleko alebo má AV14. Infiltrovaná unita za ruinov v strede dostane invisibilitu.​

Znížená viditeľnosť neznamenala, že bol v útrobách svojho tanku slepým. Vybavenie tanku a voxová sieť mu poskytovali dostatočný prehľad o priebehu potýčky. Hlásený kontakt z oboch krídiel ho neprekvapil. Bolo pochopiteľné, že sa cez ne nepriateľ pokúsi preraziť. Relatívne ticho, rušené pokojným hučaním motorov okolitých leman russov, zrazu preťala streľba z boltrov. Z koho zbraní však výstrely zazneli, to nevedel posúdiť. Nastal čas, aby sa rozozvučali zbrane jeho tankov. "Ciele podľa príležitosti. Maximalizujte poškodenie." zneli jeho pokyny veliteľom tankov. 

Turn 1 (DA): Sammael a knechti dopredu. Vystúpení mariňáci sa po salve z plasma talonov porúčajú, a to som sa chcel locknúť v kombate pred streľbou. Melta squada vzadu dá dole 2HP z rhina, demolisher ho dorazí. Vanquishre dajú dole 1W z artilérky skrytej
v lese na kopci. Executioner upáli 2 havocov s ML. Druhý pár mariňákov pri comms relay.

Zvuk streľby z ťažkých zbraní, vychádzajúci z pozícií nepriateľa, bol ohlušujúci. Žiadny z tankov však nehlásil žiadne priame ohrozenie. To znamenalo len jediné. Cieľom streľby boli motorkári. Pri tejto kadencii však ani ich schopnosti nemuseli stačiť. "Sky-reaper pod paľbou. Nepriateľské ... lietadlo v dostrele." Náhle sa jeho sprievodný tank otriasol pod silou zásahu. "Integrita predného panciera - 70%." ozvalo sa hlásenie. "Ťažká artiléria na náprotivnom kopci. Prepočítanie koordinátov. Cieľ zameraný." Uznanlivo pokýval hlavou, mladý veliteľ ukázal svoju pohotovosť, čo bolo za danej situácie chvályhodné. "Zostreľte tú ohavnosť z neba, okamžite."

Turn 2 (CH:SM): Z rezerv neprídu raptori s meltami. Sammael dostane náklad od rakiet, umierajú 3 bikery, medzi nimi aj apothecar. Squada knechtov je zredukovaná na seržanta. Flyer sa zamiera na jedinú hrozbu pre neho - hydra. Tá šťastne prežije len s jedným glancom. Invi mariňáci v strede advance. Artilérka dáva dole HP z bodyguarda.

Záblesk na nebi. Stovky malých úlomkov dopadajúcich na zem. A medzi nimi ako by sa pohybovali duchovia, záblesky pohybov, vlnenie vzduchu. Scanner naznačoval prítomnosť nepriateľa, ale očný kontakt ho nepotvrdil. Nemal čas sa nad tým zamyslieť. "Má niekto vizuálny kontakt s našimi spojencami ?" Dúfal, že sa mariňáci nenechajú uniesť zápalom boja a nechajú jeho tanky zraniteľné. "Pane, práve vrazili medzi nepriateľské línie. Hlásim, že hrozby na krídlach boli eliminované."  

Turn 2 (DA): Sammaelova unita zvládla crazy 10" charge do havocov a vyžerie ich okrem kúzelníka, čo je dobré lebo ostanem locknutý v cc keď príde súperovi respawnované aj klasické rezervy. Huntmaster s podporou melta bikerov dorazí mariňákov z rhina potom ako ich preriedil Demolisher. Tank Commander ničí artilérku. Hydra sa pozrie na flyer a povie mu bye bye.

Tmavé siluety sa zniesli z oblohy. "Primárna hrozba. Raptori." Tak toto sa skrývalo v nepriateľovej zálohe. S raptormi už mal tú česť a vedel, že malé jednotky vyzbrojené špeciálnymi zbraňami môžu rozpútať peklo v radách jeho tankov. "Pane, hlásim mnohopočetný kontakt vpredu." Pred chvíľou kontroloval túto oblasť a nič sa v nej nenachádzalo. Nevedel čo sa deje z jeho posádkou, ale takéto chyby neodpúšťa. Ešte raz priezorom skontroloval situáciu a na jeho prekvapenie spozoroval veľkú jednotku chaosáckych mariňákov pohybujúcich sa jeho smerom.

Turn 3 (CH:SM): Obe squady raptorov sú in, jedna ale mishap a ongoing. Druhá odscateruje od jedného LR k druhému. Dajú pen a bude kolo s executionerom na snap shoty strielať = žiadne kolo. Došlí havoci s prescience zabijú huntmastera. Súper zvládol masterplan a v psyhickej fáze mi na perily umiera kúzelník a sammi tak mohol dostať náklad od mariňákov, ako vidíte už nie je. Na unitu v strede nepadla inivsibilra a čaká ju ťažké kolo.

Jednotku raptorov zalialo svetlo. Keď sa záblesk vytratil na ich mieste neostalo nič len ich bublajúce pozostatky. Vedel ako vyzerá zásah plasmy, Nevedel však odkiaľ prišiel výstrel. "Veliteľ Vrask." ozvalo sa vo voxe. "Nepriateľ neutralizovaný. Ja s mojimi bratmi sa postaráme o prípadné ďalších rapotorov. Vyriešte bezprostrednú hrozbu."

Turn 3 (DA): Knechtov nenahodím na rezervy a tak príde len sammi. Ten jediným výstrelom z plasma cannonu maže raptorov. Potom Demolisher a Excecutioner zlikvidujú mariňákov bez invi v strede stola.Spodné melta biky dorazia 2 mariňákov čo boli obsluha artilérky a druhá squada zlikviduje havocov v ruine za ADL.
Turn 4 (CH:SM): Prekvapivo umierajú obe squady melta motoriek. Súperovi prídu z rezerv obe squady raptorov, plná tacticala a havoci.
Turn 4 (CH:SM): Raptori prídu a jedna squada netrafí a druhá dá jeden pen na Demolisher (snap shoty). Zvyšok armády sa pohne.
Turn 4 (DA): Z ľava prídu melta bike squady, napravo zas black knechti. Melti nastrieľajú mariňákov, pár zabijú. Knechti potom vymažú havocov, sorcerer prežije. Sammi sa odpojí od commandy a nacharguje raptorov, ktorých v combate zmaže. Commanda chargne druhých raptorov, tam ale ostávam v cc. Executioneri idú dopredu a popália pár mariňákov.


To čo nasledovalo sa pred ním premietalo akoby vo sne. Na každý záblesk predstavujúci spomaľovacie trysky raptorských jump-packov motorkári reagovali okamžite. Niekedy v priebehu bojov sa veliteľ mariňákov oddelil od svojej jednotky a vrazil do línií nepriateľa. Pohľad na to ako jeho meč rozsieva smrť v ich radách bol veľkolepý. 



Avšak ani mariňáci nemohli zabrániť stratám. Jeden z Executionerov olizovali plamene požiaru v jeho útrobách. Zásah z melty trafil pravdepodobne zásoby munície. Z vraku Demolishra sa vyškriabali preživší členovia posádky, len aby ich skosila dávka z boltrov. 

Turn 5 (CH:SM): A zase raptori, tentokrát odpália Executioner. Demolisher je nachargovaný mariňákmi a granáty urobia svoje. Melta biky sú nastrieľané (jedna unita vymazaná) a chargnuté, ale close combat bude pokračovať. Sorcerer nacharguje preriedených black knechtov a zlikviduje ich. Artilérka ešte zvládne zobrať posledný HP bodyguardovi.
Turn 5 (DA): Takže knechti tentokrát zľava, melta biky zprava. Sammi chagne raptorov. Command squada v stredovej ruine sa posunie napravo k mariňákom pri zničenom Demolishrovi. Knechti potom vypália veľkú časť mariňákov za ADL. Zostávajúci Executioner sa vydá do súperovho deploya za súčasného pálenia chaosákov.

Chaos na bojisku bol maximálny. Z vrakov stúpal dym a bránil mu vo výhľade. Každá silueta, ktorú zahliadol, sa zdala byť pokriveným služobníkom chaosu. Musel zabrániť, aby ich streľba zasiahla spojenecké motorky. "Vpred. Za Cisára. Za Cadiu." A tak sa poslední dvaja behemoti vydali v ústrety nepriateľskej línii.

Turn 6 (CH:SM): A znovu raptori. Tentokrát odpália Hydru. Black knechti nachargujú artielérku a nedajú obskuhe šancu. Sammael si síce v combate poradí s raptormi ale ešte pred tým sa k nim pridajú mariňáci a tak boj pokračuje.
Turn 7 (CH:SM a DA): Ja sa skrývam s motorkami ako sa dá a už toho nič moc nezabíjame. Takže hra končí po plných siedmych kolách.Je na čase spočítať kill pointy (a nebolo ich málo) a vyhlásiť výsledky.
Takže konečný výsledok:
Dar​k Angels 16 (14 kill pointov - z toho väčšina za raptorov, first blood a slay the warlord) : Chaos Space Marines 14 (13 kill pointov - väčšina v posledných kolách za tanky, slay the warlord).
Vý​borná hra, zábavné scenárko. Ten respawn bol celkom zábavný, motorky so scoutom mi dávali trochu výhodu, ale 5 one use only Lemano to vynahradilo. S​úperovi ďakujem za hru a teľším sa na ďalšie.

Na každom inom mieste v galaxii by ho dosiahnuté víťazstvo napĺňalo pocitom hrdosti. Kdekoľvek a kedykoľvek by bolo víťazstvo oslavované a opisované v čo najhrdinskejšom svetle, tak ako to bolo v imperiálnej garde zvykom. Nie však tu. Nie však teraz.

"Cadia je v plameňoch." pomyslel si. Rukami arci-nepriateľa umierajú jej dcéry a synovia. Umierajú však so zbraňami v rukách a so spojencami po svojom boku. A to napĺňalo veliteľa nádejou, že aj táto Čierna výprava Abaddona Despoilera skončí neúspechom. Bol odhodlaný bojovať. 

Za Cisára. Za Cadiu. 

+++ Alessan +++ 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára